Край Пловдив вдигат най-голямата фабрика на Балканите

"Хюманита" инвестира 5 милиона в завода, където ще работят 120 души

България

от Дора Цветкова 4168 прегледа 1

Автор: Даниела АРНАУДОВА


Първа копка на Завода за сортиране и рециклиране на текстил на Хюманита бе направена вчера. Вдигат фабриката в Индустриална зона Марица, близо до заводите на „Либхер” и „Сокотаб”.

На събитието бяха германецът Райнер Зигмунд, изпълнителен директор и домакин, акционерии партньори. Главен изпълнител на обекта ще е фирма „Арх Ситистрой” от Пловдив.

Още преди 2 години ,Хюманита” обяви, че планира да строи фабрика за сортиране и рециклиране на текстил близо до Пловдив. Фирмата нашумя покрай съвместните си акции с БЧК. На тях пловдивчани даряват свои стари дрехи. Събират ги в контейнери, които вече лесно се разпознават благодарение на отличителния им дизайн. Сега компанията затваря цикъла и пристъпва към рециклиране на дрехите. Така страната ни влиза в бизнеса с рециклирането на текстил - развит в много други европейски страни. С мрежата от контейнери за разделно събиране на текстил и с новия си център за сортиране и рециклиране до Пловдив (при разгъната застроена площ от 6000 кв. м) това ще е най-голямото предприятие на Балканите, а може би и в Източна Европа. В основата на новия бизнес модел е германецът Райнер Зигмунд, който от години се занимава с оползотворяване на текстил, първоначално в родината си, а от 2003 г. и в България. Тук, освен личните мотиви го водят и по-благоприятните условия за бизнеса – по-ниската цена на труда, по-ниските данъци и удобната локация, която позволява лесен достъп до различните пазари по света – от Африка до бившите съветски републики, страните от Близкия изток и останалата част от Азия.

„Най-важното е че това, което доскоро беше план, сега започва да се реализира на пълни обороти, каза по време на събитието Оперативният Директор на „Хюманита” Антон Гичев. „Теренът е заравнен, хумусният слой е отстранен и съхранен. Влизаме в график и до десетина месеца ще имаме нова знакова фабрика в региона на Пловдив– най-голямата на Балканите – за сортиране и рециклиране на текстил. Ще се стремим още в първите години да успеем да реализираме целевия капацитет на бъдещото производство – до 1000 тона на месец”. Работата ще бъде организирана на 3 смени, като заедно с администрацията тук ще работят 120 души.

Коментари