Съдът в Пазарджик разреши екстрадицията на Темелков

Испания с искания за още българи по делото за сводничество

Пазарджик

от Екип Марица 1927 прегледа 0

Съдът в Пазарджик разреши екстрадицията на Темелков

Борислав НАУМОВ

"В името на народа Пазарджишкият окръжен съд реши: допуска изпълнение на европейска заповед за арест, издадена на 25 юни 2017 г. от съда в Марбеля, Испания, по досъдебно производство №... по отношение на българския гражданин Пламен Темелков от село Семчиново, област Пазарджик, като разпорежда предаване на исканото лице на компетентните испански власти... Присъдата е окончателна и не подлежи на обжалване". 

Тази присъда, прочетена от съдия Ирина Джунева, чу вчера кметът на Семчиново Пламен Темелков. Същото чуха и Иван Димитров, Темелко Атанасов, Емил Колев, Васил Михайлов, Кирил Керимов, Пламен Русев. В отделни съдебни заседания всеки от тях научи, че испанските власти са пратили исканата от нашия съд декларация, в която се гарантира, че при осъдителна присъда в Марбеля българите ще бъдат върнати за изтърпяване на наказанието в родината си. След което всеки потвърди декларираното преди седмица пред съда в Пазарджик съгласие да бъдат екстрадирани в Испания. Прокурорът и адвокатите на седемте също пледираха да бъде разрешено екстрадирането им.

Пламен Темелков и останалите получиха право да говорят пред съда в своя защита, както и обичайното право на последно дума преди произнасяне на решението. Темелков и шестимата повтаряха като развалени грамофонни плочи, че желанието им е колкото се може по-бързо да заминат за Испания.

Читателите на "Пазарджишка Марица" знаят, че обвиняемите демонстрират тази готовност да застанат пред съда в Марбеля, разчитайки на информация, че повечето от арестуваните по това дело с 69 обвиняеми са освободени след разпит от съдия-следовател. Известно обаче е също така, че преди седмица българската Специализирана прокуратура и ГДБОП оповестиха пред медиите, че бандата на седемте, за чийто лидер се смята Пламен Темелков, като част от голяма българо испанска организирана престъпна група, наистина се е занимавала с трафик на хора в Испания, Германия и Швейцария. До момента са установени 51 жертви, принуждавани и да проституират. Разследването по случая е започнало в Испания през 2014 г., а в България в края на 2015 г. Тази информация контрастира с оптимизма на седемте задържани с европейска заповед за арест, които сякаш напират да се озоват пред испанския съд.

Сред вчерашните присъди на Окръжен съд - Пазарджик това ще стане и то в най-кратки срокове. От думите на съдия Джунева стана ясно, че решенията за разрешаване на екстрадицията на седемте ще бъдат изпратени веднага на Върховна касационна прокуратура, която контактува с испанските власти. Предполага се, че още в понеделник или в някой от следващите дни ще бъде организиран съответния самолетен конвой, с който задържаните в Пазарджишкия затвор българи ще заминат за Испания.   

Има осми българин, задържан по Европейска заповед за арест, издадена от Испания във връзка със същото дело, по което при спецакция на 27 юни бе закопчан кметът на Семчиново Пламен Темелков и още шестима, дирени от съда в испанския курортен град Марбеля. И той е обвинен за участие в организирана престъпна група, в трафик на хора с цел сексуална експлоатация и склоняване към проституция. В петък в Пазарджик ще е първото заседание по исканата екстрадиция, но то вероятно ще бъде отложено със седмица до получаването на обичайната при такива дела гаранция за изтърпяване на наказанието в България. Не е тайна, че сред споменатите 69 обвиняеми има и още българи и очакванията са, че ще последват нови задържания в изпълнение на европейска заповед за арест. По-нататък, ако не друго, поне процедурата е вече отработена и позната.

Коментари