Репетираме четири премиерни спектакъла, готвим още два

Конкурсът за нов директор на театъра вероятно ще приключи в края на август

Интервю

от Екип Марица 640 прегледа 0

Репетираме четири премиерни спектакъла, готвим още два

Борислав НАУМОВ

През тази пролет Александър Жеков приключи пълен мандат като директор на Драматично-кукления театър "Константин Величков" в Пазарджик. Когато поема поста преди 5 години, зрителите са били 23 000, а през 2016 г. - над 62 000. Трупата на театъра изиграва годишно около 250 представления. От началото на 2017-а до момента са направени 4 премиери. Кандидатства за втори мандат начело на театъра. 

- Г-н Жеков, в програмата на Драматично-кукления театър "Константин Величков" за юли липсват насрочени представления, но са посочени гостувания на различни столични сцени. Нима театърът е вече във ваканция? 

- Вярно е, че няма планирани представления, но истината е, че театърът работи под пълно напрежение, а на голямата сцена почти всекидневно има двуразови репетиции. Юли е типично отпускарски месец и театралният салон трудно може да бъде напълнен, а да се играе пред полупразна зала е обидно и за актьорите, и за самата публика. Това е и причината, поради която не сме поканили да ни гостуват и театри от страната, а знаете, че това е наша обичайна практика.

- Споменахте двуразови репетиции. Нима не ви стигат четирите премиери, които направихте от началото на годината?  

- Работим много активно по нови четири премиерни заглавия, които публиката ще види през октомври и в началото на ноември. Тогава ще започнат репетициите и на още две пиеси. - Правилно отбелязахте, че през първата половина на годината трупата на ДКТ "Константин Величков" обнови репертоара си с четири премиери, а сега говорим, че се работи по още толкова. Това е необичайно, не е нормалният работен ритъм на театър. По-скоро налице е едно стечение на обстоятелства. Имаше проекти, които отдавна са се подготвяли, но по едни или други причини са се задържали. През тази година се появиха възможности тези проекти да се реализират. Въпреки трудностите, които се появяват при работа върху толкова много неща, аз като директор на театъра искам тези проекти да се реализират и това става. Винаги има едни или други трудности, важното е, че работата върви.

- Щом работата върви, значи имате основания да съобщите на зрителите какво да очакват?  

- Репетиционно приключи работата по пиесата "Малкият Мук" по Вилхелм Хауф. Преди една седмица имаше "завъртане" с декор, с осветление, с музика с всичко. Режисьор на този спектакъл е Леонард Капон, който има огромен опит в кукления театър. Приказката за малкия Мук винаги се е радвала на огромна популярност, вярвам, че и сега ще е така. Премиерата е насрочена за 20 октомври. Преди това ще има няколко възстановителни репетиции, но както вече казах, работата по спектакъла е приключена и през есента той ще има своята премиера на наша сцена.  

- Три месеца по-рано вие посочвате конкретна дата за премиерен спектакъл. Оставам с впечатление, че имате график, към който стриктно се придържате?  

- Така е. Ние вече сме разпределили всички пиеси, които трябва да излязат до края на календарната година. Както ви казах, до края на октомври и в началото на ноември ще сме готови с четири премиери и ще започнем работа по още две. Желанието ни е те да са готови за сцена преди Коледа и ще направим всичко възможно това да се случи, въпреки че ще е много трудно. Споменах, че премиерата на "Малкият Мук" ще е на 20 октомври. Седмица по-рано, на 12 октомври, планираме да е премиерата на "Сентрал парк уест" по Уди Алън. На 18 или 19 октомври ще представим "Вълшебникът от Оз", а на 2 или 3 ноември ще е премиерата в Пазарджик на "Вечеря за сбогом". Тази постановка е копродукция със Сатиричния театър в София, където премиерното представление ще е на 31 октомври.

- След като вече съобщихте заглавията на четирите предстоящи премиери, остава да отдръпнете малко завесата и пред актьорския състав, режисьорите.  

- Разбрахте, че вече се репетира "Магьосникът от Оз" по Лиман Франк Баум. Това е един доста амбициозен проект, който прави режисьорката Бисерка Колевска. В него театралната публика в нашия град ще види Елена Замяркова. Тя е дебютираща млада актриса, завършила през тази година театралната академия и вече е назначена на щат в нашата трупа. Между другото Елена е и пазарджиклийка. В "Магьосникът от Оз" ще гастролира на наша сцена Албена Михова - разпознаваемо и обичано от зрителите лице. Тя между другото много добре пасна на ролята. Мисля, че има и находка по отношение на сценографското и музикалното  решение. По принцип тази пиеса е адресирана към една младежка, детска публика, но не само. Мисля, че нашият спектакъл ще даде много сериозна заявка за положителни оценки за работата на театъра, тъй като излиза от кръга на обичайното, на това, което показваме с по няколко заглавия всеки сезон. С няколко думи - правим нещо, което отдавна не е виждано на наша сцена. Вярно е, че тази пиеса е много добре позната от филмови и телевизионни версии, но решението и подходът при нас е доста различен и необичаен.

- Анонсирахте като премиера и "Сентрал парк уест" по Уди Алън.

- Това е третото заглавие, което се работи в момента, за да бъде готово за сцена през октомври. Работата е в доста напреднал етап, а ще продължи и през първата деседневка на август. След ваканцията, през септември, ще има още един, по-скоро довършителен репетиционен период. В "Сентрал парк уест" публиката ще види две гастролиращи актриси: обичаните Параскева Джукелова и Мая Бежанска.

- Изредихте три заглавия, остава още едно?

- В София текат репетиции на една копродукция със Здравко Митков. Той е режисьор на "Вечеря за сбогом". Тази пиеса е от двама френски автори, Матийо Делапорт и Александър дьо ла Пателиер, познати с едно друго доста нашумяло заглавие - "Името", пиеса от репертоара на Сатиричния театър. Във "Вечеря за сбогом" централно място заемат Мишо Белалов и Николай Урумов, а от наша страна е Диана Досева. Това е типична копродукция между два театъра. Както разбрахте, спектакълът ще се играе и на наша сцена, и на сцената на Сатиричния театър.

- А кои са двете пиеси, по които ще започнете работа през есента?

- От средата на октомври започваме работа по два други проекта. Единият се казва "Бутилка оцет". Това е нова българска пиеса, текст, в основата на който стои една новела на Петко Симеонов, която режисьорът проф. Румен Рачев поставя на наша сцена. По същото време режисьорът Петър Денчев ще започне работа по подготовката на спектакъла "С любовта шега не бива" от Алфред дьо Мюсе. Това също е един амбициозен проект, който доста отдавна готвим и сме напът да реализираме. Около този спектакъл има любопитна, добра новина. В постановката ще вземе участие и Кръстю Лафазанов, мой стар другар и приятел.

- А какво става с конкурса за директор на Драматично-кукления театър "Константин Величков"? Мина почти половин година.

- На практика нищо. Няма новини, нито дори насрочена дата. Знае се, че са допуснати двама кандидати, това е всичко, което пише на сайта на Министерство на културата.

- В съобщението за двамата допуснати кандидати - вие и Григор Антонов - се посочва, че за датата и часа на провеждане на конкурса допуснатите кандидати ще бъдат уведомени допълнително, буквално цитирам написаното. А самото съобщение е датирано 02.06 - 31.08.2017 г.

- Следователно нещата трябва да се случат през август месец. Такова е тълкуванието, което дадоха колеги от дирекция СИХО, което означава "Сценични изкуства и художествено образование". По думите им, посоченият времеви интервал в съобщението за допуснатите кандидати означава, че конкурсът трябва да се проведе през това време, т.е. до края на август.

- Какво се случва с театъра в този период? Вие все още ли сте в отпуск?

- Театърът работи, аз също. Ние тепърва ще излизаме в отпуск след 10 август. Репетираме предстоящите премиери както на наша сцена, така и в столичния Сатиричен театър.

Коментари