Изненадващо: Освободиха шефа на Инспекцията по труда

Новини от Пазарджик и региона

Пазарджик

от Дора Цветкова 3393 прегледа 2

Изненадващо: Освободиха шефа на Инспекцията по труда

Директорът на Областната инспекция по труда в Пазарджик Васил Мезов е освободен от поста, научи „Пазарджишка Марица“. Самият той потвърди новината в отговор на наше запитване, като лаконично поясни, че от понеделник не е на работа. На въпроса какви са мотивите обясни, че такива не са посочени. Предложено му е да подаде оставка срещу полагащото му се по закон обезщетение.
Рокадата е доста изненадваща, като се има предвид, че през последните години пазарджишката инспекция се утвърди като една от седемте с най-силни резултати в страната (по оценка на Главната инспекция по труда). При периодичните атестации Мезов също винаги е бил с висока персонална оценка.
Когато пое поста през 2013 г. той по своя инициатива започна борба с най-тежкия проблем в този ресор - трудовите злополуки. Направи анализ на данните за 10 години назад, очерта най-често срещаните причини, насочи усилията на колектива си към превантивна дейност, както и към повишаване културата на наетите, за да се намалят тези инциденти.
Сред най-нашумелите в публичното пространство казуси от последните месеции са трудовата с двама загинали злополука в „Биовет“ – Пещера, закрития обувен цех във Ветрен и пострадалият работник при бутане на бивши общежития в Септември. Третият случай тепърва се разплита, но се говори, че за първите два е имало сериозен отпор и опити за смекчаване на фактите.
За Мезов изненадващото уволнение е дежа вю. През 2008 г. той бе свален от същия пост, като тогава се разбра, че мотивите са партийни. Дали този път е метла с определен цвят или отмъщение, още не може да се каже.

Коментари