Опечалени роми смляха от бой шофьор в Пещера

МВР: Информацията е преувеличена и непроверена, преекспонирането на темата е опасно

Регион

от Дора Цветкова 1558 прегледа 0

Опечалени роми смляха от бой шофьор в Пещера

Автор: Екип на Марица


Опечалени роми в Пещера пребиха шофьор на автобус, нает да ги вози на погребение. Инцидентът е станал преди няколко дни, твърди Блиц, като се позовава на читалелски сигнал. Побойниците се натъпкали в рейса на път за гробищата, но се ядосали, че няма климатик. Накарали водача да ги вози на отворени врати, но той отказал. Тогава няколко от пътниците се нахвърлили върху него и го смлели от бой.

Ето пълния текст на сигнала:

"Здравейте, искам да ви запозная с поредния случай на ромска агресия случила се преди броени дни в гр. Пещера обл. Пазарджик и която до днес бе прикривана за да не изтече информация. Става дума за следния случай: В гр. Пещера е изпратен автобус да превози близки и опечалени роми от ромската махала до гробищния парк в града където има погребение на техен близък. Автобусът пристига в ромската махала в гр. Пещера от където се качват над 70 роми в автобусът. При потеглянето на автобусът ромите започват да претендират защо автобусът, който им е изпратен, е без климатик и карат шофьора да отвори всички врати на автобуса и така да пътуват към гробищния парк в гр. Пещера. По разумни съображения шофьорът им отказва като обяснява че при толкова пълен автобус не иска да рискува като отвори вратите, защото хората се били наблъскали до краен предел в автобуса и има реалната опасност някой от тях да изпадне през вратите, което може да доведе до фатален инцидент. При този отказ ромите спират автобуса, 10 човека от тях хващат шофьора и той е зверски пребит. Извикана е полиция и при появата ѝ ромите се разбягват. След час полицията отива да арестува извършителите в ромския квартал, но бива посрещната с резачки за дърва и колове, при което полицаите се оттеглят. Има подадена жалба за инцидента като пострадалия е освидетелстван с медицинско свидетелство за нанесени средни и тежки телесни повреди. От полицията отказват да продължат работа по случая и до момента няма нито един задържан за зверския побой над автобусния шофьор. Също така случаят е умело прикрит и потулен от институциите в града. Смятаме, че на случилото се трябва да бъде дадена гласност и извършителите да понесат своето наказание".


Потърсихме за подробности говорителя на Областната дирекция на МВР в Пазарджик Мирослав Стоянов. Ето какво каза той за "Пазарджишка Марица":


"Имаме данни за подобен случай. Сигналът при нас обаче е подаден не от шофьора на автобуса, за когото се говори, че е потърпевш, а от неговия баща. Изпратен е екип на място, но когато колегите са отишли, рейсът вече е бил тръгнал. Сами разбирате, че няма как пребит човек да шофира, още повече да вози пътници. 

По наши данни става дума само за спречкване и заплахи. Ако някой има информация за по-сериозно престъпление, нека подаде сигнал до полицията в Пещера или най-близкото управление, готови сме да се отзовем. Да се представят обаче преувеличени и непроверени неща, особено след случилите се няколко етнически конфликта в страната само през последните дни, е не само некоректно, но и опасно", заяви Стоянов. 


Коментари