Няма грешка: Хайде в Паталеница да гледаме "Комедия от грешки"

Тази вечер започва поредният шекспиров театрален фестивал под открито небе

Култура

от Борислав Наумов 339 прегледа 0

Тазгодишният Шекспиров фестивал под открито небе в родопското село Паталеница започва тази вечер с гостуващата постановка на абсолвенти от НАТФИЗ „Комедия от грешки“ Младите актьори са от класа на проф. Ивайло Христов. Спектакълът ще започне точно в 21 часа на лятната сцена в двора на основно училище „Константин Величков“.

Горди сме да съобщим, че сред актьорите е едно от порасналите вече деца на шекспировата школа в селото. Анатолий Ставрев е един от петимата участници, които поеха по професионалния път на актьорската професия, коментира основателят на театрална школа "Петровден" и мениджър на фестивала Инна Церовска. Режисьор напостановката е Мартин Киселов. В спектакъла се използва стихотворение на Стефан Вълдобрев, както и фрагменти от „Пирът“ на Платон и „Бурята“ от Уилям Шекспир. Сценографията е дело на Теодора Церовска, Ирена Дойчева.

„В работата по спектакъла се опитахме да изведем на преден план парадоксалната страна на пиесата – колко жестоки и отчаяни стават хората, когато им отнемеш сигурността в света такъв, какъвто си го познават от ежедневието. Стига само да стане някакво объркване и веднага показваме животинската си, страстна и първична природа. И това според мен е много съвременно нещо – ние сме готови да избухнем от много малко", коментира режисьорът Мартин Киселов. Той припомня, че в "Комедия от грешки" се разиграват ситуациите, които произлизат от объркването на две двойки близнаци - това са абсурдни ситуации, колкото смешни, толкова и остри, опасни и трагични. "Затова и поставихме пиесата в съвременни костюми, извън епоха, акцентирайки по-скоро личния аспект на това какво става с мен, когато целият град започне да твърди, че съм правил неща, които със сигурност зная, че не съм правил“, казва Мартин Киселов.

Останалите спектакли от тазгодишното издание на фестивала са на 20 и 22 юли от 21:00 ч. – „Хамлет“ – продукция на Шекспирова театрална школа „Петровден“ и на 28 и 29 юли от 21:00 ч. – „Укротяване на опърничавата“ – продукция Шекспирова театрална школа „Петровден“ съвместно с Guildford School of Acting, Великобритания.

Школата "Петровден" е единствена по рода си в България. 18-годишната ѝ дейност се следи с голям интерес както от зрители, така и от професионалисти. Проектът се реализира с финансовата подкрепа Община Пазарджик, Програма за подкрепа на проекти в областта на професионалното театрално изкуство към Министерство на културата, Театрална къща и приятели, както и с любезното съдействие на екипа на училище „Константин Величков“, местното читалище „Св. Панталеймон - 1909, Еко-комплекс „Флора“, с. Паталеница. /"Пазарджишка Марица"

Коментари