Как да си направим перфектното смути

Ако спазвате правилната последователност резултатът ще е гарантирано добър

Гурме

от Борислав Наумов 380 прегледа 0

Как да си направим перфектното смути

В кулинарията, също както в живота, от особена важност е правилната последователност. Предлагаме ви алгоритъм за перфектното смути, което е особено освежаващо в летните жеги

1. Течностите


Независимо какъв вид течност сте решили да използвате за вашето смути – прясно мляко, млечни продукти, сок, кокосова вода, студен чай, кафе или просто вода, нека това да бъде първото нещо, което ще сложите в блендера. Поставянето на течността на дъното ще позволи на миксера да създаде “вихър”, който по-лесно ще се справи с по-твърдата структура на зеленината, плодовете и зеленчуците, които ще поставите след това. Не забравяйте, че количеството течност ще определи и крайната консистенция на смутито. Затова експериментирайте с различно количество, докато стигнете вашия собствен оптимален вариант на гъстота.

2. Протеин на прах или подсладител


Ако тренирате и използвате протеин на прах, т.нар. прахообразни буустери или подсладители като рошково брашно, какао, агаве или мед, добавете ги веднага след течната основа. Така прахообразните съставки и подсладители ще се смесят добре и ще се разтворят напълно и няма да останат залепнали по каната. Благодарение на протеина на прах може да си направите наистина гъст и кремообразен шейк. Но ако го добавите последен няма да се разтвори добре и ще остави неприятен “брашнен” вкус в устата ви.

3. Любимите ви зеленолистни зеленчуци

След течността и подсладителя идва ред на листните зеленчуци. Къдраво зеле, спанак и други зеленолистни в близост до дъното на каната е най-добрия вариант те да се смесят добре с останалите съставки на смутито. Не забравяйте да отстраните дебелите части, най-вече стеблата.

Бонус съвет: ако искате перфектен резултат, разбийте предварително всичко, което изброихме до тук – течност, протеин, подсладител и листни зеленчуци, преди да добавите останалите съставки. Този вид зеленчуци изискват повече време за разбиване и едно предварително такова би било от полза за крайния резултат.

4. Нещо кремообразно

Вече сме в средата на каната.

От тук нагоре съставките се прибавят според тяхната твърдост като се започне с по-меките компоненти на смутито. Този слой ще включва неща като кисело мляко, тофу или страхотния сусамов или лешников тахан, фъстъчено масло и други подобни по-кремообразни смеси.
5. Пресни плодове, ядки и семена

Следва да добавим пресни плодове като боровинки, пъпеш, цитруси, авокадо, както и ядки и семена като чиа и други подобни. За да помогнете на плодовете да се съчетаят добре, нарежете ги предварително на парчета. Това е особено полезно ако блендера ви не е от най-мощните.

6. Замразени плодове и лед


Накрая, преди да затворите капака на блендера, добавете най-твърдите съставки – лед или замразени плодове. По-голямата тежест на тези продукти ще им помогне да преминат през останалите съставки – надолу към основата.

Време е за натискане на копчето и сервиране…/"Пазарджишка Марица"

Източник: blog.liebherr.com

Коментари