Изтребители на италианските ВВС вече пазят небето ни

Съвместната мисия ще продължи до октомври

България

от Борислав Наумов 334 прегледа 0

Изтребители на италианските ВВС вече пазят небето ни

Изтребители "Торнадо" на италианските ВВС вече пазят небето ни, заедно с българските МиГ-29. Ден по-рано в 3-та авиационна база „Граф Игнатиево“ се проведе откриваща церемония на съвместното изпълнение на мисията за охрана на въздушното пространство на България от българските и италианските Военновъздушни сили, съобщиха от Министерство на отбраната. На церемонията беше обявено сертифицирането на подразделението от ВВС на Италианската република в пълната му оперативна способност за засилване на охраната на въздушното пространство на страната ни като член на НАТО.

„Настоящото събитие е знаменателно не само защото е потвърждение на силата на политическите и военните решения на НАТО, на нашата съюзна солидарност и готовност да защитаваме евроатлантическите ценности, които ни обединяват, но и защото е огромна крачка в задълбочаване на двустранното военно сътрудничество между Република България и Италианската република“, каза заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов в приветствието си към военнослужещите от военновъздушните сили на двете страни.

Командирът на ВВС на Република България генерал-майор Цанко Стойков разясни основните принципи и процедури, залегнали в двустранното споразумение за изпълнението на съвместната мисия и подчерта, че с тяхното прилагане ще бъде показана решителността на Алианса да подпомага своите членове в сложната и непредвидима среда за сигурност.

Бригаден генерал Антонио Хосе де Матош Бранко, директор Въздушни операции към CAOC Torrejón, връчи сертификата за съвместно носене на дежурство на командира на подразделението от Военновъздушните сили на Италианската република. Той разясни, че след като са преминали процеса по постигане на пълна оперативна способност, четирите италиански изтребителя ще започнат от 15 юли, заедно със самолетите МиГ-29 от състава на българските ВВС, да провеждат мисии по охрана на въздушното пространство, въздушно патрулиране, както и да изпълняват задачи по прихващане и визуална идентификация./"Пазарджишка Марица"

Източник и снимка: МО

Коментари