В Паталеница тръгна ХVІІІ Шекспиров фестивал

Като в "Комедия от грешки" дъждът забави репетицията, но пожали актьори и зрители по време на спектакъла

Култура

от Борислав Наумов 544 прегледа 0

Борислав НАУМОВ

Основателката  и мениджър на театрална школа "Петровден" Инна Церовска откри тази вечер ХVІІІ Шекспиров фестивал под открито небе в родопското село Паталеница. Около 200-те места в двора на тукашното основно училище се оказаха малко, за да поберат всички желаещи да изгледат Шекспировата "Комедия от  грешки" в изпълнението на абсолвенти от НАТФИЗ от класа на проф. Ивайло Христов.

Последната репетиция преди спектакъла бе прекъсната от дъжд и вече се обсъждаше резервния вариант актьори и публика да се преместят в салона на читалището. Но времето се оказа благосклонно и всички останаха сухи. Зрителите бяха насядали от четирите страни на сцената под открито небе. Между тях имаше пеленачета в бебешки колички и баби, които може би са гледали адаптации на тази Шекспирова пиеса още на символичната сцена на някогашния понеделнишки телевизионен театър.

Публиката аплодираше бурно всяка поява на сцената на родения в Паталеница Анатолий Ставрев, който след години в театрална школа "Петровден" днес вече е дипломиран възпитаник на НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов".

Режисьор на постановката е Мартин Киселов. Още по време на репетицията работата му отблизо бе наблюдавана от бъдещи попълнения в театрална школа "Петровден". В спектакъла се използва стихотворение на Стефан Вълдобрев, както и фрагменти от „Пирът“ на Платон и „Бурята“ от Уилям Шекспир. Сценографията е дело на Теодора Церовска и  Ирена Дойчева.

За пореден път се оказа, че Шекспир не е "висока топка" за една пъстра публика, закърмена с любов към театъра поколения наред - още от времето на читалищната самодейност, за която разказва Вазов в "Под игото" и така до наши дни.

Младите артисти от НАТФИЗ неслучайно играха Шекспир в съвременни сценични костюми. Фабулата на "Комедия от грешки" е актуална и днес - просто защото и сега хората стават жестоки и отчаяни, когато им отнемеш сигурността в света такъв, какъвто си го познават от ежедневието.
"Стига само да стане някакво объркване и веднага показваме животинската си, страстна и първична природа. И това според мен е много съвременно нещо – ние сме готови да избухнем от много малко", коментира режисьорът Мартин Киселов./"Пазарджишка Марица"

Снимки: Борислав НАУМОВКоментари