Инна Церовска: Поставяме ново начало и вярвам, че ще е на световно ниво

Новините от Пазарджик и региона

Култура

от Екип Марица 563 прегледа 0

Борислав НАУМОВ

Инна Церовска е основател и мениджър на театрална школа "Петровден" в Паталеница, както и движеща сила на Шекспировите театрални вечери под открито небе, които тази година се провеждат за 18-и път в училището на родопското село. Може да се каже, че Инна Церовска е обсебена от театъра, естествено в най-добрия смисъл на думата. Тази нейна любов към Мелпомена се проявява не само в Паталеница, но и в работата  като директор на Младежки дом - Пазарджик. Там успешно се развива Младежки театър "Приятели", а през април Младежкият дом бе домакин, вкл. като сцена, на 12-ия Международен младежки театрален фестивал "Океан от любов".

- Г-жо Церовска, разговаряме минути преди началото на "Комедия от грешки" - постановката на учебния театър на НАТФИЗ, с която тази година откривате Шекспировите вечери под открито небе в Паталеница. Това гостуване е нещо ново, нали?

- С представлението на "Комедия от грешки" от гостуващата трупа на студентите от НАФИЗ ние наистина искаме да демонстрираме и ознаменуваме нов етап от шекспировите представления в Паталеница. Тази вечер (събота, бел. ред.) обаче започваме с едно прекрасно представление на абсолвентите от НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов", които имат шанса от тази година да тръгнат по българските театри. Те са от класа на професор Ивайло Христов, негови възпитаници, но представлението е режисирано от един прекрасен български режисьор, който се казва Мартин Киселов, и за мене е огромна чест, че неговите възпитаници ще бъдат тук пред нашата публика, защото спомените, които имаме от наистина гениалния му баща Младен Киселов, са незабравими и за мене това е особена тръпка.

Имам усещането, че слагате началото на една нова традиция?

- Така е. И оттук нататък ви пожелавам всяка година - на публиката, която следи проявите в Паталеница, на медиите, които ги отразяват, да можете да гледате поне по едно добро софийско представление. И поне две постановки, които сме създали тук, на терен, в Паталеница. В тазгодишната ни програма това са "Хамлет" и "Укротяване на опърничавата", които зрителите ще могат да видят съответно на 21 и 22 юли, както и на 28 и 29 юли, т.е. отново в петък и събота. Вярвам, че Паталеница ще продължи да бъде в обектива не само на българския театър, но и на европейския театър. Пожелавам на Паталеница този нов, обновен фестивал, чието начало слагаме тази година, да бъде нещо, което ще е на европейско и световно ниво, защото вярвам, че хората, които се събират тук, наистина имат изключителна необходимост да съпреживяват всичко онова, което ние обичаме.

- От колко човека е екипът, с който съумявате да направите всичко това - от организацията на самия фестивал, до изграждането на спектаклите, вкл. като сценография, сценични костюми, музикално оформление?

- Екипът ни е от 42 човека. Много е динамично, много е интересно, много е трудно, но става. И затова благодаря на всички, които ни помагат. Не мога да не благодаря на целия екип на училището в Паталеница, което домакинства на нашите Шекспирови вечери, на тукашното читалище, където е нашата резервна сцена, ако времето не позволява да се играе под открито небе, на кметството в Паталеница, както и на кмета на Пазарджик Тодор Попов, без чиято помощ ние няма да можем да развиваме такава мащабна дейност. Между другото и тази година Министерство на културата потвърди, че ние сме достатъчно добри професионалисти, за да ни подкрепи финансово.

- Чух ви да подготвяте още един сюрприз за жителите на Паталеница?

- Вярно е. Каня всички тях на 27 юли, когато е празникът на Паталеница, в старата черква в горния край на селото, където ще могат да чуят концертно изпълнение на 15 немски акордеонисти. Този концерт е подарък от мен и от нашата приятелка Мария Кисовска за жителите на Паталеница.

Коментари