ДФК Орлета на протест пред Общината

Спортните новини от Пазарджик и региона

Спорт

от Димитър Комсийски 1839 прегледа 0

ДФК Орлета на протест пред Общината

26 деца на ДФК Орлета(Пз), техните треньори и родители се събраха тази сутрин на протест пред сградата на Община Пазарджик. Повод за това стана прекратения от общинското ръководство договор за междинния терен на спортна база „Георги Бенковски”.
В отсъствието на кмета на Общината Тодор Попов и неговият заместник Петър Петров(двамата са в отпуск от миналата седмица), при протестиращите слезе секретарят на администрацията Румен Кожухаров.
Той препотвърди думите на кмета от преди няколко дни, че решението на общинското ръководство е да развива проекта на представителният футболен клуб на Пазарджик – Хебър 1918. Кожухаров съобщи, че Общината е готова да предостави на ДФК Орлета футболният терен в кв. „Младост” като ще помогне на детската школа за неговото затревяване. Дотогава „орлетата” ще могат да ползват безвъзмездно всички изкуствени терени, които са общинска собственост.
Треньорът на „орлетата” Валентин Карагьозов и неговата съпруга Рени Айвазова – Карагьозова държат обаче да останат ползватели на междинния терен.
Протестът бе иницииран от самите родители, които са недоволни от прекратяването на договора за ползване на базата от страна на Общината. В края на миналата седмица от общинското ръководство в Пазарджик ни обясниха, че ще ни бъде предложено игрището в квартал „Младост”, което обаче е в окаяно състояние и от близо 25 години по него не е правено нищо, коментира на свой ред главният треньор на футболния клуб Орлета Валентин Карагьозов. Според него, дори да се предприемат мерки от тяхна страна и от страна на Общината, няма да има технологично време децата да продължат да тренират и така попадат в задънена улица. 

Реално, ние имаме договор, който е прекратен едностранно от страна на Общината, и според родителите това не е правилно. Всеки от нас е положил усилия за облагородяване и поддържане на терена, който ни се отнема и който трябва да освободим в началото на месец юли, заяви Карагьозов. След продължилия около час протест деца, родители и треньори се срещнаха със секретаря на Община Пазарджик Румен Кожухаров, който се ангажира Общината да им съдейства с каквото може, но заяви, че няма как да продължат да ползват досегашния терен.

По тази тема коментарите са изчерпани. На спортна база "Георги Бенковски" няма място за общо 350 деца(сбор от футболистите на Хебър и ДФК Орлета) и мъжкият отбор на Хебър 1918. Официалният терен за това е официален, защото на него се играят само мачове. Двата помощни терена, които реновирахме няма да са готови за ползване поне до есента. Друга база към момента няма и математиката с два отбора на едно място просто не излиза, обясни Румен Кожухаров.

Той още веднъж подчерта, че от десетки години чисто исторически и традиционно представителен отбор на Пазарджик е Хебър и е нормално той да има предимство за ползване на базата. 

Като странични наблюдатели по време на протеста под прозорците на общинска администрация бяха и хора от ръководството на Хебър - председателят Найден Шопов и членовете на УС Иван Папазов и Румен Димитров.

По принцип ние не сме страна в отношенията между Общината и ДФК Орлета и сме тук просто да чуем претенциите на колегите от алтернативната футболна школа. Спекулация е това, че едва ли не 150 деца ще останат на улицата без да има къде да тренират. Както чухме от общината ще им предложат друга база. Тези, пък които искат да тренират в Хебър могат да дойдат без проблем. Имаме капацитета и възможностите да поемем дори всички деца. На г-н Карагьозов му беше предложено да оглави школата на Хебър и да дойде с всичките си деца. Ако искахме заличаване на този негов труд и постижения нямаше да му предлагаме такъв вариант. Точно, защото виждаме, че той е работил добре в годините назад и е приобщил тези деца към най-популярния спорт, ние му направихме това предложение. Той обаче отказа, коментира президентът на Хебър Найден Шопов.   

  

Коментари