Авторът, когото читателите предизвикаха, представи „Когато вали“

Пазарджик

от Екип Марица 185 прегледа 0

Авторът, когото читателите предизвикаха, представи „Когато вали“

С истинско сценично шоу – емоционално и сърдечно, с изпълнения наживо и с невероятното присъствие на Емил Анчев от рок-бандата „Конкурент“ учителят-блогър Илия Михайлов представи вчера втората си книга. „Когато вали“ – заглавието е в унисон със сълзливия април, но далеч не заредено с депресивни мисли. Точно обратното. След нетърпението, с което четящите хора очакваха промоцията на изданието, социалните мрежи се изпълниха с положителни коментари. В тях преобладаваше едно изречение: „Благодаря за прекрасната вечер, Илко!“.

Благодарностите обаче не бяха само заради това, че събитието се превърна в истински спектакъл, в усещане, което си заслужава повече от всичко да си подариш. А заради самия човек.

Различното при Илия Михайлов като душевност е, че излъчва и раздава доброта, заради която и децата в неговото училище СУ „Георги Брегов“, и родителите, и колегите му го боготворят. И не само те. Различното при него като автор е, че самите читатели пожелаха да видят творбите му в книга, да я имат в библиотеката си, във всеки момент да могат да се докоснат до неповторимото четиво в нея, което сякаш говори с техните думи и с техните уста. Така се появи най-напред „Побързай“, а сега – само година по-късно - и „Когато вали“.

112 страници. Вероятно е случайно съвпадение, но и в него има символика. Като телефона за спешна помощ. Когато ти трябва лек за душата, когато се нуждаеш нещо да те подсети, че светът не е само лош и не е черно-бял. В него винаги има поне едно червено чадърче. Като изобразеното от талантливата Катрин Малинова на корицата на „Когато вали“. Като нещата от живота, описани в малките и непретенциозни, но докосващи душата разкази.

Илия Михайлов посвети второто си издание на любимото училище, с което го свързват не само 19-те години преподавателски стаж, но и най-милите детски спомени от времето, когато е бил негов възпитаник. Тази година СУ „Георги Брегов“ става на 155 лета.

Главният герой в книгата отново е родният Пазарджик. За него от сцената авторът призова: „Не забравяйте, че сте българи и се гордейте с това, където и да ви отвее този коравосърдечен циник – вятърът на живота. Дори един ден да се разхождате по „Шан`з Елизе“ в Париж, по площад „Пикадили“ в Париж или по Пето авеню в Ню Йорк, винаги помнете нашия малък Пазарджик. Носете го в мислите и сърцето си!“.

Част от раздаването на доброта беше, че след представянето всеки от гостите получи подарък - екземпляр от „Когато вали“. Скоро книгата ще бъде достъпна и в блога на автора. Защото нейната цел не е комерсиална. Нейната цел е да достигне на всеки от читателите на учителя-блогър, които го предизвикаха да стане част от литературните среди в родния Пазарджик.

„Опитвам се да бъда добър човек и в същото време да остана себе си (разбирайки – истински), което днес е доста трудно, а може би и непрепоръчително, но това е въпрос на личен избор. А и животът всъщност е просто низ от множество избори, които така или иначе трябва да направим“, казва за себе си учителят-блогър. И още: „Старая се да вярвам в Бог, макар че съм сигурен, че досието ми с прегрешения е дебело като огромен биг-мак, който ще ми бъде сервиран един ден, когато почукам на Небесните врати“.

Коментари