Биберонът с мед разрушава детските зъбки

Благодарение на силанизацията се постига 90-93% редукция на кариесите

Здравеопазване

от Добринка Димова 276 прегледа 0

Биберонът с мед разрушава детските зъбки

Д-р Ангел Трендафилов има две висши образования. Завършил е Медицински колеж - Пловдив, след което и Стоматология в Медицински университет Пловдив. Пет години работи в спешен кабинет. В продължение на три години живее в Белгия, където завършва курс по дентален рентген. Защитава сертификат в Брюксел. Държи изпит на три езика - английски, френски и холандски, след което получава право да работи с дентален рентген и да практикува в страната. След завръщането си от Белгия открива собствен кабинет в Пловдив.

-Д-р Трендафилов, каква профилактика препоръчвате за здрави зъби?

  -Темата за профилактиката е много обширна. Голяма част от хората не знаят как правилно да мият зъбите. В стоматологията съществуват редица методи и техники, но масово пациентите използват хоризонталния - тоест движат четката напред и назад. В практиката обаче са описани много случаи на увреждане на емайловата структура именно от този начин на движение на четката. Когато пастата съдържа повече абразив или четката е по-твърда и се приложи малко по-силен натиск, се образуват клиновидни дефекти или ерозио по емайловата повърхност. Това налага впоследствие и обтурацията на тези зъби. Най-безопасни са вертикалните движения за миене на зъбите - когато четката се движи нагоре и надолу. При тях не се наблюдават странични ефекти. Изключително добре почистват повърхността на зъбките, дори и част от междузъбното пространство. Много добър метод са и кръговите движения. Те почистват добре, а също така масажират и част от венеца. 

 

-Кога трябва да започне миенето на зъбките при децата? 

- Още с пробива на първите зъбки, около шестия месец. Разбира се, когато пробият 1-2 зъба в устата, няма как да се използва дентална четка. Тогава се използва памуче с 2-3-процентов разтвор на кислородна вода. С него се обтрива повърхността на зъбките и така е до първата годинка. След втората и третата година на детето измиването трябва да стане с четка и паста за зъби. Детските зъби са с много слаба минерализация и бързо се разрушават от зъбен кариес. Затова трябва хранителната профилактика и профилактиката за миенето да е много активна. В практиката съществува и т.нар. биберонен кариес. За да е послушно детето, голяма част от родителите използват биберон, намазан с мед. Той остава цяла нощ в устата на бебето, но по този начин зъбките се разрушават само за няколко месеца. Тази техника трябва да се избягва. Също така родителите трябва да свикнат да водят децата си на профилактични прегледи поне веднъж годишно. Това важи и за възрастните. Ако има някакъв проблем, той да бъде отстранен още в начален стадий. 

При децата се използват и методите на силанизиране. Това е една сравнително нова техника, при която, ако има по-дълбоки фисурки, те се запечатват със специални материали, наречени силанти. По този начин се постига 90-93% редукция на зъбния кариес. Трябва да се следи този силант да не се изтрива с времето. Но поставен веднъж в годината, дава много добри резултати. 

Цялото интервю с д-р Ангел Трендафилов вижте ТУК.

Коментари