Блок в Изток заприлича на клоака

Мазетата са морета от фекални води, които скоро ще прелеят по стълбищата

Градът

от Екип Марица 1374 прегледа 2

Дора ЦВЕТКОВА, Пазарджишка Марица

Цял жилищен блок с няколко входа на пазарджишката улица "Спартак" плува насред клоака. Попадаме в махалата по друг сигнал, но преди да сме успели да разпитаме за него, напориста обитателка буквално за ръчичка ме повежда към вратата на избите. Врата всъщност е доста пресилено казано, защото входът е затворен със заковани надве-натри плоскости, колкото да не излиза вонята и най-вече - да не влезе да се удави някое любопитно хлапе. Жената е толкова разгневена, че само с една ръка прави плоскостите на парчета и настоява да снимаме вътре. Гледката не е за описване, а от миризмата човек се просълзява и инстинктивно спира да диша.

Йорданка Асенова от съседния вход казва, че от мръсотията и възрастни, и млади са се изпоразболели. Почти всяка вечер карат дете до Спешно отделение или викат линейки. Някои правят инфекции, други развиват астма. В сряда пък едногодишно хлапе на току-що върнали се гурбетчии направило алергичен пристъп, след като било нахапано от рояците тлъсти комари, въдещи се в блатото от отпадни води в мазето. Спряло да диша, едва го спасили.

Поне от 7 години сме в такава мизерия, откакто се роди детето ми, разказва Цветанка Колева. Тя също живее в чужбина, върнала се за отпуска в родния град и вече съжалява за това решение. Откакто са тук, синът  не е слизал долу, гнуси се от миризмата. По цял ден играе само на компютъра си. Майката отбелязва още, че поне от 20 години не е виждала нито да се мие, нито да се мете улицата, а се води централна за "Изток". Тъне в прах и боклук, който обаче никой не отрича: хвърлен е от съкварталци.

Обитателите на блока смятат, че общината трябвало да се заеме с чистенето на мазетата, тъй като повечето апартаменти били ведомствени, а наемателите нямали пари да плащат. Вместо да викат ВиК всеки път, събрали 400 лева и купили помпа. Тя обаче се задръстила с боклуци и изгоряла още на старта. Оттогава входовете на подземията са заковани.

Свързахме се с ВиК, за да обсъдим отново "брадясалия" проблем с наводнените мазета, за който вероятно всяка местна медия е писала поне по няколко пъти. За пореден път чухме, че безплатно решение няма.

Избите са част от имотите на отделните обитатели и те отговарят за поддръжката им, обясни инж. Калин Мечков. Вероятно общината като стопанин би трябвало да поеме своята част, но дали останалите, вече закупили жилища, също ще платят своя дял? Често се сблъскваме с този проблем, чистили сме за наша сметка, но този жест не може да се прави до безкрайност.

Служителят обясни, че такъв проблем е имало в блокове във всички пазарджишки квартали. Преди време в "Запад" от мокри кърпички и други санитарни материали се запушили тръби в избите. А нечистотиите започнали да извират на първите етажи. Собствениците поискали помощ от комшиите, те обаче заявили, че проблемът не е техен. Тогава един от засегнатите се ядосал и счупил тръбите в мазетата, за да тече там, не в банята му. Така си решил въпроса, но след време се наложило всички да плащат много по-скъпо - за изпомпване, за изчистване на помещенията, за отпушване и за ремонт на канализационната система.

Това е единственият изход и за хората от ул. "Спартак" - да повикат ВиК или специализирана фирма и за своя сметка да поправят поразиите в избите, каза в заключение инж. Мечков./Пазарджишка Марица

Коментари