БРЕКЗИТ – какви са рисковете за потребителите

Бизнес зона

от Дора Цветкова 248 прегледа 0

БРЕКЗИТ – какви са рисковете за потребителите

Преговорите за излизането на Великобритания от ЕС буксуват и са обвити в неясноти. Ето какви могат да са последствията от неуспешни преговори за потребителите.

Роуминг – когато пътуваме до Великобритания, може да плащаме високи такси за роуминг, особено при ползване на данни.
Здравни услуги – ако сте на туристическо, бизнес или учебно пътуване в Великобритания и се разболеем или претърпим инцидент няма да можем да използваме Европейската здравна карта, която ни дава достъп до безплатна спешна помощ, а ще трябва да си купим застраховка.

Права при полет – хората, които пътуват с авиокомпания от Великобритания може да нямат право на съдействие или обезщетение за анулиран или забавен полет.

Онлайн пазаруване – в случай на проблем мрежата от Европейски потребителски центрове няма да сътрудничи при спорове с британски търговци.

Парични преводи – потребителите в ЕС са защитени чрез забраната за допълнителни такси за всички плащания в рамките на ЕС, но може да са изложени на увеличени такси за плащания в Обединеното Кралство.

Безопасност на храните – в ЕС функционират консолидирани стандарти и система за мониторинг и контрол на пазара. Напускането на Обединеното кралство може да доведе до прилагане на различни стандарти в Кралството.

Опасни продукти – системата за бързо предупреждение (RAPEX) позволява бърз обмен на данни между властите в ЕС за бързо отзоваване на опасни продукти. Великобритания може да не участва в тази система занапред.

Инвестиции - Британските банки могат да загубят своите лицензи за опериране на пазарите в ЕС.  Потребителите от ЕС, които са вложили в суми британските банки могат да имат неочаквани проблеми.

*Източник - "Активни потребители"

Коментари