Българин на 91 стана двоен световен шампион

Свят

от Екип Марица 187 прегледа 0

Танчо Тенев влезе в историята на българския спорт и получи  световно признание, ставайки на 91 години първият нашенец със световни титли в два спорта в рамките на един шампионат.

Направи го в плуването и в скоковете във вода на планетарното първенство за ветерани в южнокорейския град Гуанджу.

На възраст недостижима за повечето българи, старецът с младежки дух и сърце триумфира на 50 м св. стил в групата група 90-94 г., финиширайки да 1:20,40 мин.

 

Бургазлията, състезаващ се за София Мастърс, се позлати и на 5 м кула в скоковете във вода. 

На 50 м гръб е световен вицешампион (1:28,74), както и на 1 м трамплин. За скоковете бе трениран от Георги Чобанов.

 

Танчо Тенев участва и в три щафетите, имайки принос за две четвърти и едно шесто място. 

 

Беше заявен и за стотаци.

 

На световното първенство за ветерани в Корея българската група бе внушителна - от 11 състезатели от три клуба (София Мастърс, бургаският Черноморец и варненският Албатрос). 

Състезаващият се треньор и президент на столичния Спринт Красимир Захов, но плуващ в Корея за София Мастърс, спечели четвъртата си световна титла – на 200 м бруст, ставайки първият български плувец със злато от два шампионата, след хеттрика в Монреал през 2014 г.

Танчо Тенев е уникална и необхватна за описание личност. Не е чел, нито виждал друг в света да е спечелил като него титли и медали в десет спорта и 26  дисциплини в състезания от различен ранг – регионални, държавни, военни, студентски, ветерански, европейски. 

Роденият през 1928 година полковник е единственият по рода си 26-тобоец. Плаче за „Гинес“. 

Бившият физкултурен организатор от армията, понастоящем  отговорник на пенсионерската група в София, е майстор на спортната гимнастика, в леката атлетика, плуването (съответно в маратоните), всички видове стрелба - с огнестрелно оръжие и лък (бил е началник по бойна подготовка). Има титли и отличия в акробатиката, бокса, борбата класически стил, вдигането на тежести. 

На 70 години взема акъла на сеирджиите, скачайки с главата надолу от Моста под Казиното на бургаски плаж по повод Седмицата на морето.

 

Тренирал е и скокове във вода, съчетавайки отличната си подготовка на гимнастик и плувец. 

На Стария мост, построен от железопътни релси, постига повечето си победи, най-вече от градски състезания.

https://bgswim.com