Център за природни науки откриха в школото във Ветрен

Новини от Пазарджик и региона

Регион

от Екип Марица 741 прегледа 0

Пореден иновативен проект бе реализиран в град Ветрен. В местното ОУ „Св. Кирил и Методий” официално беше открит нов модерен Център за природни науки, осъществен с проект, по който е осигурено финансиране от 40 000 лева от Фондация „Америка за България“. 

Сред гостите на празненството за прерязване на лентата бяха и представители на финансиращата организация: Наталия Митева - програмен директор „Образование“ към Фондацията и Елена Хаджисотирова - координатор на програмата „Академията за лидерство в образованието“. Тържеството уважиха още Весела Тодорова – ст. експерт по природни науки към РУО-Пазарджик, Лилия Кръстева и Лилия Аракчиева от Центъра за приобщаващо образование, Дарел Кол и Лаша Стодлър от „Кариър Трек” (Канада), деца от ОУ „Пенчо Славейков“ в Димитровград, Любка Кусерова - председател на Общественият съвет, кметът Марин Рачев, депутатката Даниела Малешкова.

През 2016 година училището във Ветрен участва със свой проект в програмата на Фондация "Америка за България" "Училища на бъдещето". От 240 кандидатствали учебни заведения бяха одобрени 23, едно от които беше ОУ „Св. Кирил и Методий”, припомни директорката Лена Парова. Финансовата подкрепа от фондацията е е 40 000лв., а съфинасирането - още 15 000 лв. 

Парова допълни, че обучението ще обхване всички ученици от начален и прогимназиален етап на ръководеното от нея школо.

„Тук те ще се обучават не само по природни науки , а и по всички други предмети”, каза още г-жа Парова. Тя беше крайно развълнувана от реализацията на този проект. Тя показа пред присъстващите фотоси, на които се вижда в какъв неугледен и практически непригоден вид са бил стаите при тяхното ремонтиране и оборудване. 

След това учениците от ОУ „Кирил и Методий” демонстрираха пред присъстващите експерименти(реални и виртуални), чрез които илюстрираха нагледно наученото до момента.

Коментари