Цитонамазката невинаги открива рак на маточната шийка

Биопсията е точният метод, но тя не може да се направи на всяка жена, казва д-р Георги Крумов

Здравеопазване

от Станислав Еленин 638 прегледа 0

Цитонамазката невинаги открива рак на маточната шийка

Добринка ДИМОВА

С цитонамазка невинаги може да се открие рак на маточната шийка. Причината е, че при това изследване се взимат клетки само от повърхността, а в някои редки случаи карциномите започват да се развиват малко под нея. Затова най-точният метод е биопсията. 

"Не е възможно обаче да се прави биопсия на всяка жена. А и всеки случай е индивидуален. В цял свят цитонамазката продължава да служи като основен скринингов метод. И жените трябва да осъзнаят, че профилактичните изследвания са важни", казва акушер-гинекологът д-р Георги Крумов, завеждащ АГ отделението в МБАЛ Медлайн.

Специалистът посочва, че все по-сериозно у нас навлиза и усъвършенствана, или т.нар. течно базирана цитонамазка. При нея субективното мнение на специалиста, който гледа под микроскоп, го няма. Взетият от жената материал се поставя в специален разтвор, който екстрахира клетките. И на база белтъците, които се отделят там, се прави ДНК изследване. "Не смятам обаче, че тази цитонамазка има много повече предимства от обикновената", категоричен е д-р Крумов.

Според него е важно да се следи локалният статус на влагалището. Тъй като дори жената да се зарази с човешки папилома вирус, не означава, че той непременно ще се развие в рак. 85% от дамите могат да го преборят сами.

В интернет пространството продължават да се водят спорове "за" и "против" ваксината срещу човешкия папиломен вирус. Тя е включена в нашия имунизационен календар, но не е задължителна. Родители и лични лекари решават дали да бъде поставена на момичето до 14-годишна възраст.  

"Един препарат, за да бъде въведен в практиката като ваксинационен метод, значи, че е доказал своята превантивна дейност по отношение на дадено заболяване. А тази ваксина е доказана в световен мащаб. Прилага се в Англия, САЩ и Австралия. Вече се правят не 3 ваксинации в рамките на 6 месеца, както някога, е само 2. При това отговаря за най-често срещани онкогенни типове човешки папиломен вирус - HPV 16, 18, 31, 33", посочва акушер-гинекологът.

Коментари