Данъчните търсят IT-спецове на заплата от 1200 лв

България

от ВЯРА ПОРЯЗОВА 3365 прегледа 0

Данъчните търсят IT-спецове на заплата от 1200 лв

Средната заплата на специалист от IT-сектора е между 4 и 5 хиляди лева. Това каза експертът проф. Николай Радулов и думите му касаеха само и единствено частния бизнес. За човек, който разбира от киберсигурност обаче, това са малко пари, направи уговорка той.

Една от версиите за пробива в информационните системи на НАП бе, че тя се поддържа зле, понеже служителите, заети в това звено, получават ниски трудови възнаграждения и съответно не са толкова добри в работата си. Проверка в сайта на приходната агенция показа, че и в момента се търсят IT-специалисти за различни териториални дирекции. Предлаганата заплата в обявите за такива позиции с малко надвишава 1000 лева.

На кандидатите за старши експерт в отдел Информационни системи на ТД на НАП - Варна се предлага трудово възнаграждение от 1071 лева. С 200 лева повече взима старши специалист в отдел „Администриране на база данни и системи" в Дирекция „Информационни системи и моделиране на бизнес процеси" в ЦУ на НАП. Служителите обаче работят на 12-часови смени, включително нощни.

Всички, които работят в системата на НАП, получават и т.нар. ДВПР - допълнително възнаграждение за постигнати резултати, четири пъти в годината, което увеличава с малко доходите им.

Дори самият министър на финансите Владислав Горанов влезе в темата още в деня на хакерската атака. "IT специалистите в частния сектор получават в пъти повече от служителите в публичната администрация. Това е един голям проблем. Трябва да изградим допълнителен капацитет и да вложим допълнителен ресурс", зарече се Горанов.