Даскалът, дяволът и терористът - по тарифа за една зона

Коментари

от Елица Кандева 1054 прегледа 0

Няма 6-5 - не само спецслужбите, а от училищния директор до чистачката и параджията вече са в общ фронт срещу тероризма! Така трябва - заплахата е глобална, идва неочаквано и изисква всички да са в готовност, поне принципна. В този смисъл е адекватно изискването на МОН всяко училище да си разработи план за превенция и противодействие в случай на терористична заплаха. Учителите са изпълнителни хора - написаха го.

Едно ме смущава в него - че, ако терористи ударят школото, първо се звъни на директора, после на 112. От друга страна, има логика - понеже според друго указание на МОН за всеки инцидент трябва да се докладва в Регионалното управление по образование до 1 час. Как да се губят минутки на спешната линия, като директорът трябва да знае навреме, та и той да звънне в срок на началника?!

Ето така, заклещен в рамката на едно и друго задължително разписание, учителят може да изгуби здрав разум. После всички само това чакат и той се оказва виновен даже за тероризма - нали е пропуснал кога се е радикализирал тийнейджърът, натракал заплахата във Фейсбук?

Тия дни един човек на висок пост в системата на образованието в Пловдивска област ми разказа, че за една година подписал 38 176 документа. После пресметнал, че това прави параф на всеки 3 минути и половина. Толкоз, без да се брои планът за противодействие на тероризма.

Дано, ако се наложи, в тази пауза от 3-4 минути хората от образованието да смогнат да измъкнат децата от периметъра, който държат на мушка терористите. Колкото до обажданията, ако наберат директора преди 112, разговорът поне ще е по ниска тарифа, ако се вярва на един от актуалните вицове за учители. Според него попаднали в пъкъла полицай, кмет и учителка.

Дяволът им дал право по на едно телефонно обаждане, но да си го платят. Първи звъннал полицаят, питал как са нещата в семейството, в службата. Отговорили му, че всичко е наред. Дяволът му поискал 10 хиляди лева. Въздъхнал полицаят, платил. Звъннал кметът, питал как е положението вкъщи, как върви работата, действа ли се по европроектите.

Оказало се, че всичко е безпроблемно и без него. Дяволът го таксувал 100 хиляди лева. Множко му се сторило, но се разплатил. Дошъл ред на учителката да пита за своя клас:

„Как мина класното по български? Как така Мария и Наталия не са дошли? Има ли ученици с двойки за срока? Боже, а по математика? Цветан се е сбил с осмокласник? Тц-тц-тц, няма да стигне далече това момче! Насрочихте ли родителска среща? Оценките оформени ли са? Е, как грипна ваканция, нали е краят на полугодието? Ох, нови искания за спешни отчети към министерството?

И никой ли не се сети да прати едно съобщение, че класният ръководител е възпрепятстван да изпълни заповедта, понеже е при дявола, по дяволите!”. Затворила и дяволът казал: "4 лв. и 60 ст”. Възмутили се кметът и полицаят: „Как, откъде-накъде?!.. Ние говорихме по 5 минути и ни поиска толкова много пари, а тя един час и само 4 лева!" Дяволът отвърнал: „Тя звъня от ада в ад. Таксувам я като за една зона”. /Марица.бг

Коментари