Дават завод "Победа", за да спасят обществени имоти

Новини от Пазарджик и региона

Регион

от Димитър Комсийски 534 прегледа 0

Дават завод "Победа", за да спасят обществени имоти

С квалифицирано мнозинство от 14 гласа „за” срещу 4 „въздържали се”(Петя Цанкова, Сергей Стойнов, Иво Крушарски и Георги Вергиев) Общински съвет – Септември взе на вчерашната си редовна сесия решение за преобразуване от публична в частна общинска собственост парцела на някогашното предприятие „Победа”.
В мотивите си пред съветниците вносителя инж. Явор Митев, зам.-кмет на Общината посочи изключителния висок обществен интерес от това действие.
„Знаете, че заради наследени от предните мандати дългове, ЧСИ-та са сложили ръка върху стратегически важни общински имоти.
След трудни преговори с ЧСИ Деница Станчева постигнахме договорка за вдигане на запора от няколко такива имота, за сметка на придобития преди известно време парцел на бившата фабрика „Победа”.
Към момента той не се използва и пустее. По никакъв начин няма да се променят намеренията и плановете ни относно целите, които си поставихме при актуването на имота, а именно да се търси стратегически инвеститор за него. Така, че дали ЧСИ-то ще продаде този имот или Общината, и в двата случая ще бъдат хем погасени голяма част от наследените дългове, хем ще влизат средства от данъци и ще се разкрият работни места”, заяви инж. Митев.
При последвалите дебати обаче не за първи път малцина общински съветници сложиха на преден план запетайката в правилника на Общинския съвет, пред целесъобразността.
„Няма да подкрепя точка, която се внася в последния момент и не е разгледана на постоянните комисии”, обяви от трибуната съветничката на БСП Петя Цанкова.
Срещу проекто-решението се изказа и колегата и Сергей Стойнов.
„За мен това не е начинът. Обезпечаването на задължения на Общината с този имот е несериозно. Нещата трябва да ги решаваме задълбочено в Общинския съвет, а не така набързо”, заяви Сергей Стойнов.
Против политическите заигравания, боричкания и игри на дребно и в същото време „за” подкрепа на внесеното от администрацията решение, различно от съпартийците си пък се изказа съветникът на БСП Георги Мърков.
Той подкрепи вносителите на проекто-решението и призова за позитивен вот колегите си.
„Да, това е обект, който трябваше да мине през комисии, да има по-широк дебат и т.н., но е прав зам.-кмета, защото според мен е по-важно да останат общински сградите на спортната зала, ловно-рибарското дружество, клубовете на пенсионери и инвалиди и прочие, отколкото да се запази това място, което да си го кажем директно в очите - освен за някой частен инвеститор за друго не става. Нека гледаме по-обективно на нещата.
Моите колеги имат своите си доводи, но аз ще постъпя малко по-различно, а именно в интерес на общината и в интерес на това, че ние, съветниците трябва да подкрепяме работещите предложения, а не да гласуваме на пук за щяло и за нещяло. Трябва да се гледа напред. Този имот през едно ЧСИ ще може да се продаде много по-бързо и на по-добра цена, защото ще има много по-добра гласност. Нека всеки гласува по съвест”, апелира прочутия борец.
На свой ред икономиста от групата на мнозинството общински съветници Георги Йовчев също призова да се гласува ”ЗА” това предложение.
„Всички знаете казуса с имота на фабрика „Победа”.
Можем само да свалим шапка на настоящото общинско ръководство за това, че успя да върне този имот в общинския фонд. Сега шансът е чрез евентуална бъдеща продажба през ЧСИ-то да се търси инвеститор за тази пустееща земя. А много по-голяма публичност ще се даде за неговата продажба точно чрез сайта на съдия-изпълнителя, тъй като той се вижда от предприемачи, проявяващи интерес на национално ниво. Предложението е повече от разумно”, отбеляза Йовчев.
Председателят на Общинския съвет Кирил Тодорин също изказа мнението си.
„Ако този имот бъде предоставен на ЧСИ-то в замяна ще бъдат освободени от възбрана други, реално функциониращи към момента сгради, които са в населени места и се ползват по предназначение от много и различни обществени групи”, заяви Тодорин.
Накрая в дебата участие взеха и кметове на населени места.
„Почти всеки месец при нас идват „честитки” от ЧСИ-та за налагане на възбрана на общински имоти в землището на Ветрен. После следват разпродажби и се къса живо месо от общинския фонд. Мислете трезво”, призова съветниците ветренския кмет Радослав Лютаков.
Колегата му от Семчиново Пламен Темелков сложи похлупака на дискусията.
„От страна на Цанкова и Стойнов виждам едно философстване и нищо полезно в продължение на години. Като дойде момент за реални действия слагате гърба до стената. До преди 2 години земята на тази фабрика „Победа” общинска ли беше?”, попита риторично кмета на Семчиново.
„Не, не беше такава. Тя е един бонус, защото стана общинска след едни далновидни и прозорливи действия от страна на сегашния управленски екип. И сега вие, в стремежа си да не подкрепите това конструктивно предложение започвате да говорите празни приказки за да провалите работата. Чест прави на г-н Мърков, че ви каза истината в очите”, заяви Пламен Темелков.
Последва гласуване и приемане на точката, като заради важността му в решението беше включено и условието за предварително изпълнение.

Коментари