Депутатите приеха окончателно Закона за личната помощ

България

от Екип Марица 145 прегледа 0

Депутатите приеха окончателно Закона за личната помощ. Той влиза в сила от януари 2019 г.

От години родителите на деца с увреждания настояват за приемането на такъв документ. По време на дебатите в пленарна зала обаче се стигна до политически скандали.

От ГЕРБ попитаха защо при гласуването на този закон отсъства лидерът на БСП Корнелия Нинова. Социалистите им отговориха, че тя си е свършила работата по този закон, тъй като е вносител на законопроекта, и прогнозираха оставка на правителството. От БСП предупредиха, че няма да осигуряват кворум.

Законът за личната помощ е в отговор на протестните на майките на деца с увреждания от инициативата „Системата ни убива“. Близо половин година те са на палатков лагер пред парламента с настояване Закон за личната помощ да бъде изработен и приет.

Те бяха подкрепени от омбудсмана Мая Манолова. Манолова и майките се поздравиха за успеха пред парламента. Омбудсманът почерпи с бонбони, а майките - с топъл чай.

След това жените вдигнаха палатката пред Народното събрание.

Кой има право на помощ по новия закон

Право на помощ по новия закон ще имат до края на 2020 г. възрастните с 90% и над този процент намалена работоспособност с чужда помощ. Също и децата с над 50% с чужда помощ и с над 90% инвалидност без чужда помощ.

Часовете, за които държавата ще плаща на асистентите, ще зависят от степента на зависимост/затруднения, определена в индивидуалната оценка – от 15 до 168 часа месечно.

Заплатите на личните асистенти ще са: за 2019 г. – една минимална заплата, а след това тя ще се увеличава поетапно. За 2020 г. ще е минималната заплата, умножена по 1,2.

Размерът ѝ ще се увеличава, докато стигне до 1,4 от минималното възнаграждение.

Източник и снимки - БТВ.


Коментари