Десетки птицевъди застрашени от фалит

От Агенцията по храните предприемат драконовски мерки срещу заразата

Бизнес зона

от Мария Петрова 944 прегледа 0

Десетки птицевъди застрашени от фалит

Близо 300 птицевъди от цялата страна излязоха вчера на мълчалив протест пред Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Недоволството е заради крутите мерки на БАБХ за ограничаване на разпространението на заболяването птичи грип у нас. Наредено е до 1 юни 2019 г. фермерите да не зареждат стопанствата си с птици, за да се овладее проблемът с птичия грип. Има и забрана за настаняване на малки патета във фермите за отглеждане. Потърпевшите обаче се съмняват в манипулация с пробите. От бранша са категорични, че ако мерките влязат в действие, това може да доведе до затваряне на десетки стопанства, в които работят над 10 000 души.

Десетки хиляди птици се унищожиха заради две нови огнища на птичи грип в областите Пловдив и Хасково. През септември 2018 г. първично огнище на заболяването инфлуенца по птиците (птичи грип) бе установено в промишлен обект за отглеждане на кокошки носачки в с. Трилистник. Предприето бе хуманно умъртвяване и унищожаване на всички птици, отглеждани в засегнатото стопанство. Последва почистване и дезинфекция, а яйцата на производителя бяха изтеглени от търговската мрежа. Определена бе 3-километрова предпазна зона и 10-километрова зона за наблюдение около констатираното огнище на заболяването. В съседната птицеферма, която миналата година пострада от него, засега няма проблеми.

Преди седмица птичи грип бе установен и в село Богданица. Там бяха унищожени и загробени близо 40 000 кокошки-носачки. Определена бе 3-километрова предпазна зона, в която влизат селата Богданица, Ахматово и Селци от община Садово. В наблюдаваната 10-километрова зона пък влизат 8 населени места от община Садово, 5 от община Асеновград и две от Първомайско. В тези зони се забранява търговията с птици и яйца за разплод.

По същото време две първични огнища на птичи грип бяха установени във ферми за гушене на патици мюлари, намиращи се в с. Гарваново и с. Малево, община Хасково. Малко преди това заразата пламна и в две ферми за патици във Върбица. Там също бе предприето хуманно умъртвяване на всички птици, отглеждани в засегнатите обекти.

В уязвимите зони е забранена търговията и придвижването на домашни, диви и други птици и яйца за разплод, както и разселване на птици за подновяване на дивечовия запас. Извършват се ежедневни клинични прегледи на птиците, отглеждани в останалите селища в предпазната зона.

В момента констатираните огнища със заболяването птичи грип в България са 22. Сред тях са 5 големи ферми за кокошки и 4 ферми в задни дворове, а засегнати 993 000 птици са унищожени.

Имаме повтаряемост във фермите. Тези факти ни карат да вземем мерки, които не се възприемат лесно от бизнеса, коментира шефът на БАБХ д-р Дамян Илиев.

Коментари