Деветокласник създаде собствен дрон

Ученици от гимназията по електроника с проект за "умна" ферма и соларен влак

Образование

от Елица Кандева 55 прегледа 0

Деветокласник създаде собствен дрон

Деветокласник от Професионалната гимназия по електроника и електротехника създаде дрон, който направи демонстративен полет по време на конференция „Аз променям моето училище”. Форумът представи иновативни практики на 24 пловдивски учебни заведения, пише "Марица". Единайсетокласници от ПГЕЕ се включиха в него и със свой проект за екологична ферма, като донесоха на място и макет на стопанството на бъдещето.

Александър Корчев от 9. клас сам е конструирал дрона и вече е провел изпитания заедно с ръководителя си инж. Васил Цветков. Безпилотната машина, тествана на тепетата, може да изпълнява различни функции - например да измери температурата на въздуха и налягането при различна надморска височина. Има безжична връзка, благодарение на която подава данните към лаптоп и не е нужно да кацне обратно, за да бъдат прочетени те.

Александър вече е представил дрона си на младежко техническо изложение в Горна Оряховица, откъдето се върнал с награда. Сега умува над нови екстри - например монтиране на камери върху конзолите. По същия начин може да се добави и GPS, обяснява момчето. А учителят му инж. Цветков добавя, че единственият лимит в разработките, които стъпват на новите технологии, е въображението.

Вижте повече за младите иноватори и постиженията им с технологиите тук.

Коментари