Диригент от САЩ и швейцарски тенор тази вечер в зала "Маестро Г. Атанасов"

Пазарджик

от Борислав Наумов 24 прегледа 0

Диригентът Марлон Даниел

Дойде време за поредния симфоничен концерт в четвъртък - традиция, която почитателите на симфоничната музика в Пазарджик обожават и привилегия, която заслужават. Началото е точно в 18:30.

Тази вечер на диригентския пулт ще видим Марлон Даниел (САЩ) , а вторият гост е тенорът Жилбер-Мишел Роле (Швейцария).

В програмата:

Г. Форе – Павана, оп.50

Е. Шосон – Поема за любовта и морето, оп.19

Жилбер-Мишел Роле – Три меланхолични песни

Л. ван Бетховен – Симфония №8, оп. 93

А ето и повече информация за нашите гости:

Марлон Даниел

Лауреат на Международния конкурс за провеждане на дирижиране в Букурещ 2018, Марлон Даниел е един от най-динамичните диригенти на своето поколение и е описан като „природен и огромен талант“ от Чикаго Слънце-Таймс и като „страхотна и изключителна“ от Права – Москва. Освен това е носител на наградата за дирижиране Джон и Мери Вирджиния Фонканън през 2014 г. и е участвал в някои от най-престижните места в Азия, Европа и Съединените щати.

Марлон Даниел е получил множество награди и отличия, включително на Мейбъл Henderson Memorial безвъзмездна помощ за Чуждият опит и почетен ключ на град Чикаго за „Гласът на художника“ награда от Организацията на обединените нации в признаване на благотворителната си работа по отношение на кризата в Дарфур.

Учил е в музикалното училище в Манхатън, Le Conservatoire Américain – Фонтенбло (Франция), Centro de Estudios Musicales Isak Albenis(Испания) и Пражката академия.Той също така се е възползвал от съветите на сър Саймън Ратъ, Берлинската филхармония, Джеймс и Лола Фауст и Jorma Panula в Panula академия във Финландия.

Марлон Даниел е бивш артистичен директор на Международния фестивал на композитори от африкански и афро-карибски произход, организирани от Nassau Music Society и спонсорирани от Atlantis Resort, Сосиете Женерал и Посолството на Съединените американски щати, асоцииран диригент на PragaSinfonietta, София Симфониета и главен гост-диригент на София Симфониета.

В момента той е артистичен директор на Международния фестивал de Musique Saint-Georges, директор на Цветът на музикален фестивал, музикален директор на Ансамбъл дю Монд, гост-диригент на Симфоничния оркестър на Пазарджик, диригент на Софийската опера и балет в България, гост изпълнител и преподавател в Колумбийския университет педагогически институт за многообразието от форми на класическа музика и гост-лектор в университета в Йейл, гост диригент на Frankfurter Sinfoniker и Orquesta Sinfonica Nacional де Куба.

Жилбер-Мишел Роле

Първият лауреат на Конкурса National de Chant Leopold Bellan швейцарският лиричен тенор Жилбер-Мишел Роле има участия във Франция, Германия, Швейцария и Съединените щати. Той често е бил гост на Швейцарската национална телевизия и радио.

Роден във Фрибург, той започва музикалните си уроци от ранна възраст. Той получава бакалавърска степен в Университета в Фрибург и по-късно посещава „Ecole Normale de Musique de Paris“ и университета Париж-Сорбон, където е получил Д.Е.А. изучаване на глас, оперна история и композиция. Продължава вокалното си обучение с Питър Готлиб от Националната консерватория по музика на Париж.

През 2005 г. прави дебюта си в Carnegie Hall и скоро започва кариерата си като признат преводач на френски песни, италиански арии, оратории и американски песни за изкуство. Този концерт, озаглавен „Музикално пътуване“, вдъхновява обиколка из Северна Америка и се превръща в първия компактдиск с оркестър, записан в историческата кметска зала в Ню Йорк.

Предстоящите дейности на Жилбер-Мишел Роле включват представления в Женева, Вашингтон, Париж, Ню Йорк и Принстън. През ноември 2018 г. той ще направи своя московски дебют на сцената на престижната аудитория „Рахманинов“, последван от други концерти в руската столица.

Тенорът Жилбер-Мишел Роле
Тенорът Жилбер-Мишел Роле

Част от оркестъра...
Част от оркестъра...

Коментари