Днес е Йордановден

Имен ден имат Йордан, Богдан, Йорданка, Данчо, Данка, Борил, Богомил, Бистра, Найден, Божидар, Божидара

България

от Екип Марица 642 прегледа 0

Днес е Йордановден

На 6 януари православната църква чества Йордановден (Богоявление), който е един от най-големите християнски празници. Това е денят, в който Йоан Кръстител кръщава в река Йордан Христос. След тайнството на Богоявление хората видели с очите си християнското триединство на Отец (гласа, Дух (гълъба, кацнал на рамото на Христос) и Син (земния човек) и укрепили своята вяра. Затова денят се нарича още Богоявление.

Имен ден имат Йордан, Богдан, Йорданка, Данчо, Данка, Борил, Богомил, Бистра, Найден, Божидар, Божидара.

В църквата се извършва служба и, придружен от тържествено шествие, попът отива до река или водоем и хвърля кръста във водата. По традиция нечетен брой момчета и мъже се хвърлят, за да го хванат. Смята се, че който пръв го хване ще бъде много здрав и всичко ще му спори. В миналото този, който хванел кръста, бил богато награждаван от своите съселяни.

На този ден се прави водосвет и освещаване на знамената на армията. В София патриарх Неофит ще оглави Богоявленския водосвет на площада пред храма, а от 11.00 е освещаването на знамената пред паметника на Незнайния войн.

На Богоявление – Йордановден, в община Пазарджик имен ден празнуват 3106 души. Традиционно най-много именици има в общинския център. В Пазарджик повод да почерпят имат 1752-ма души. От селата най-много са в Огняново – цели 118 души, следвани от Мало Конаре – 94,Ивайло – 89 и Братаница - 87. Най-малко поводи да вдигнат наздравица ще имат в селата Крали Марко – само един човек, Сбор и Цар Асен – с по трима. Нито един именик няма в село Тополи дол.

От имената, които празнуват на 6 януари, в общината най-много са мъжете, кръстени Йордан – 1285 и жените с името Йорданка – 1197. Немалко са и носещите името Божидар – 229 мъже и Дарина – 95 жени. В другия край на класацията пък са кръстените с имената Дарин и Божил – съответно 5 и 7 мъже.

Коментари