Доходите в Пазарджик са 30% от тези в ЕС

Софиянци вече произвеждат и получават повече от средностатистическия европеец

Бизнес зона

от Борислав Наумов 1217 прегледа 0

Всеки жител на област Пазарджик произвежда брутен вътрешен продукт (БВП) равен на 30% от БВП на средностатистическия европеец и поне на теория толкова и получава, защото данните са преизчислени през стандарта на покупателна способност. Това показват данните на Евростат, цитирани от Института за Пазарна икономика (ИПИ). Не стига, че пазарджиклията "тежи" по-малко от 1/3 от европейците, но толкова е относителното потребителско тегло на нашенеца и спрямо софиянеца. Всеки столичанин, дори и тези дето в събота и неделя идват по родните си места да напълнят багажниците, вече е 102% европеец - и по произвеждан БВП, и по доходи, и по харчлък. Поне така се твърди в анализа на ИПИ на данните на Евростат. Както се казва: "Дай, Боже всекиму!", ама отвътре все напира въпросът: "Как ще ги стигнем софиянците?". Досегашния модел на настигане дава по-скоро обратните резултати - едни пазарджиклии отиват на гурбет в чужбина и произвеждат БВП за тамошните икономики, други пазарджиклии отиват в София и там си харчат столичните евродоходи, а намаляващите туземци в Пазарджик си остават с покупателни способности, колкото 1/3 европеец.

Оказва се, обаче, че софиянци още през 2009 година са били там, където ние и още 3/4 от българите сме стъпили с по един крак и 1/3 от стомасите си.  Преди цели осем години, благодарение на бума на икономиката до 2008 г. София (столица) има БВП на глава от населението равно на 103% от средното в ЕС (в стандарт на покупателна способност), а през 2010 г. този показател достига пика си от 109% от ЕС-28. Погледът назад показва, че всъщност през 2015 г. стандартът на живот в София в сравнителен план всъщност продължава да се приближава до пиковите си стойности преди кризата, коментират от ИПИ. Според анализа на Института, обаче, големият проблем е, че продължава да расте огромната пропаст в стандарта на живот между отделните области на страната. Преди десетина години жителите на най-бедните области в България - Видин, Силистра, Сливен и Ямбол - са имали 4 пъти по-ниска покупателна способност от столичани, а сега актуалните най-бедни - Силистра, Сливен и Перник са с пет пъти по-ниска покупателна способност от софиянци. Дори пловдичани стоят на едни мижави 39% от консуматорските възможности на столичани.  И са на шесто място в национален мащаб, с извинение...

Вече стана дума, че за област Пазарджик покупателната способност на човек е 30% от средното за ЕС. Точно толкова - нито повече, нито по-малко - могат да си позволят и жителите на областите Благоевград, Търговище, Добрич, Разград и Ловеч, а в Ямбол и Велико Търново са с по 1 - 2% по-добре.

Като цяло, през 2015 г. България продължава да догонва средноевропейските нива на доходи и вече достига 47% от средното след застой на 46% през предходните 3 години, обобщават от ИПИ. Звучи оптимистично... за столичани.

Коментари