Доставят нови 780 цветни съдове за разделно сметосъбиране

След прекратяване договора на досегашната фирма за пет дни градът потъна в неприбрани боклуци

Пазарджик

от Екип Марица 90 прегледа 0

Разделното събиране на отпадъци за рециклиране в Пазарджик поема една от двете фирми, работили с общината в града до момента – „Екопак“. В следващите дни от дружеството ще доставят в общинския център и 23 от селата 780 нови цветни съдове за смет, съобщи кметът Тодор Попов.

Контейнерите ще са в три цвята – сини за хартия и картон, жълти за пластмаса и метали и зелени за стъкло. Изсипването им ще бъде всяка седмица, с изключение на тези за стъкло, които ще се извозват веднъж месечно. Анализите показват, че в тях се събира по-качествен и чист отпадък, което допринася за увеличаване на разделно събираните отпадъци от опаковки и тяхното последващо рециклиране.

Фирмата има готовност да ги разположи по местата им веднага щом досегашният изпълнител на дейността – „Екобулпак“ събере своите, поясни Попов.

Той се извини на пазарджиклии, че в последните дни виждат заринати с боклук съдове за разделно събиране. Обясни, че до нелицеприятните гледки се е стигнало, след като заради прекратяването на договора от досегашната фирма в продължение на няколко дни не са вдигали контейнерите си. Дружеството е имало да вземе около 250 пластмасови казана, с които е можело да се справи за ден-два, но неясно защо се е забавило. От тази седмица обаче са започнали да си ги прибират и ситуацията се нормализира.

Това е добър пример за ситуацията, в която бихме могли да попаднем при смяна на сметопочистващата фирма, допълни кметът.

Имайте предвид, че сега се стигна до натрупване само на хартии и подобни неща, а представете си какво би било, ако пет дни се натрупват хранителни остатъци започнат да гният, отбеляза той.

После подчерта, че именно за да се избегнат подобни неуредици е внесъл предложението да се удължи концесията на "Брокс", чиито работници събират битовите отпадъци. Припомняме, че тази идея беше одобрена на декемврийската сесия на Общинския съвет, макар да не мина без полемики.

Коментари