Дънов: Постът изисква чисти мисли и чувства

Здравеопазване

от Петър Дънов 1492 прегледа 0

Дънов: Постът изисква чисти мисли и чувства

За да бъде здрав и силен човек, от време на време се подлага доброволно на пост. Гладът усилва организма. Има смисъл човек да гладува, но не и да прегладнява. Природата си служи с глад като велик, мощен двигател. Всички химични реакции се основават на глада. Съзнателният глад продължава живота.

Истинският пост е метод за регулиране на чувствата и мислите на хората. Постът не се заключава само в неядене и непиене, в неядене на мазнини и месо, но през това време на поста човек трябва да се храни с възвишени мисли и чувства, да е готов да се примири с всички свои врагове и да изплати всичките си дългове. Ако искате да изпълните всички ваши задължения, да премахнете всички нещастия, постете 5-10-15-20 дни, но ако сърцето и умът ви подскажат това.

В известен момент от живота, когато трябва да усилим нашата воля и да я съединим с волята Божия, трябва да постим.

Усетите ли някакво анормално състояние на организма си, прекарайте един-два дни на пост, пийте повече гореща вода, дишайте и се излагайте на светлина.

Преди да започнете пост, трябва да вземете очистително, да се пречисти добре стомахът. Има смисъл човек да пости, но ако може да пречисти мислите и чувствата си. Не постигне ли това, постът няма смисъл. От друга страна, постът е нужен за почивка на организма. Той се препоръчва и като средство за лекуване. По време на пост горенето на организма е по-силно, вследствие на което става изгаряне на всички вещества, които са причина за различни болести, неразположения и недоволства.

В петъчен ден няма да готвите и да ядете готвено. Може само хлебец с малко маслини или с малко плод. Може да изберете един от петъците в месеца, в който нищо да не ядете. Ако на някого му се наложи да не пости един петък, тогава следващия месец ще пости два петъка. Всеки да пости. Един ден в месеца никак не е много. Колко са това петъци в година?

Според мене 24 часа съзнателен пост се равнява на 10 дни механичен пост.
Постът не е да измъчвате тялото си, а диета за хармонизиране на душевните сили; да регулирате теченията у вас и да ги използвате. Крайният пост, крайностите във въздържанието са родили обратния процес - лакомството.

Главната идея в поста е да събуди скритата енергия в клетките и да обнови организма. Ако ти си определиш пост, без да знаеш защо ти е, той не е полезен. И после, трябва да се спазва времето, трябва да се спазват дните, когато ще се пости. Ако не вършиш волята Божия, и двадесет дни да постиш, нищо няма да те ползва.

Коментари