Епископ Яков намекна за раздяла

Култура

от Димитър Комсийски 584 прегледа 0

Епископ Яков намекна за раздяла

Константийския епископ Яков, втори викарий на Пловдивския митрополит Николай може да напусне скоро Пазарджишката духовна околия.

Нашият владика е сред номинираните за бъдещ наследник на починалият на 84-годишна възраст през миналата есен видински митрополит Дометиан.

Само след 20 дни за овакантеното от дядо Дометиан място ще се състои епархийски избор за нов митрополит, а епископ Яков ще се състезава за поста с още четирима свой колеги - Драговитийския епископ Даниил, викарий на митрополита на САЩ, Канада и Австралия; Белоградчишкия епископ Поликарп, трети викарий на Пловдивския митрополит; Агатополския епископ Йеротей, викарий на Сливенския митрополит и Мелнишкия епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод и Председател на ЦН на ПКСХП „Св. Александър Невски”.

47-годишният дядо Яков, който е и игумен на Баткунската света обител призна, че в Пазарджишко се чувства добре и личното му желание е да остане на служба именно тук.

В крайна сметка ще стане това, което е желанието на Бог, каза в края на днешната празнична Литургия в храмът „Св. Харалмпий” в Септември негово Преосвещенство Константийския епископ Яков.

Коментари