ЕС срещу захарта в пепсито

Данък „сладко” ще ни удари силно, алармират наши производители

Свят

от Марица вест. 328 прегледа 0

Данък „сладко” ще ни удари силно, алармират наши производители

Европейският съюз влезе в битка със захарта в безалкохолните напитки. Великобритания и Ирландия вече въведоха данък, с който се облагат храните и напитките с високо съдържание на захар. Сега наред е Италия.

Годишно всеки от нас изяжда по 7,7 кг чиста захар. Средно по 21 грама на ден. Към тях обаче трябва да добавим и скритите захари в храните и напитките. С тях консумацията достига 99 грама на ден. Според последните препоръки на експертите, за да сме здрави, трябва да намалим захарта до 25 грама на ден.

Добавените захари са до 5% от енергийната стойност на храната. Едно дете има потребност от 1500 калории на ден. Това е по-малко от 20 грама. Една жена има нужда от 2000 калории - 25 грама на ден. И един мъж - от 2500 калории. Това са между 30-35 грама средно дневно, обяснява консултантът по хранене проф. Стефка Петрова.

В битката със захарта в храните и напитките много от европейските държави вече облагат с данък производителите им. Британският бизнес например за 5 грама захар в 100 мл газирана напитка плаща 18 пенса, а ако съдържа повече от 8 грама, таксите са 24 пенса на литър. Сега с данък ще бъдат обложени и производителите на безалкохолни напитки в Италия.

През последните години производителите у нас се опитват също да намалят значително захарта в безалкохолните напитки. Според данни на бранша 3/4 от напитките са нискокалорични или без калории, т.е. със захар до 12 грама в 250 милилитра. Едва 14% са с добавени захари над 19 грама в 250 милилитра. За да избегнат захарта в безалкохолните напитки, производителите в много държави я заменят с царевичен сироп. Той обаче се оказва опасен за черния дроб заради фруктозата.

Не по-малко опасни са аспартамът и другите изкуствени подсладители, с които заместват захарта, категорични са здравните експерти. По-приемливи варианти са естествените подсладители като кокосовата захар. Евентуален данък „захар” върху газираните напитки у нас би довел до загуби, съкращения и дори фалити, пресмятат производителите.

Коментари