EVN: Не докосвайте метални предмети при гръмотевични бури!

България

от Мария Петрова 221 прегледа 0

EVN: Не докосвайте метални предмети при гръмотевични бури!

Ако гръмотевична буря ви свари на открито, не докосвайте метални конструкции, огради, парапети и други метални заграждения. Ако сте у дома или на работното място, изключете от контакта електрическите уреди, които най-много се влияят от външно пренапрежение - телевизор, компютър, климатик, CD и DVD, електрически уреди. Това са част от съветите за безопасност на EVN България как да реагираме за да се предпазим от вредните последици на гръмотевични бури.

Те нямат сезонен характер, ала най-чести са през пролетта и лятото. При положение, че сте на къмпинг и караваната или палатката влязат в контакт със скъсан или повреден електрически проводник или се намира в близост до повредения електропровод, незабавно се отдалечете и останете на безопасно място до пристигане на аварийна група на EVN България. Ако проводникът е паднал на земята, не го докосвайте -по него е възможно да има напрежение. Стойте далеч – минимум на 8 метра разстояние от проводника.

Препоръчва се също за защита на домакинските уреди и вътрешната електрическа инсталация да има монтирана катодна защита в ел. табло на сградата или устройства като UPS, протектори и разклонители с предпазител или катоден отвод.

Коментари