EVN предлага по-високи цени за парното и тока от 1 юли

България

от Мария Петрова 1651 прегледа 0

От компанията не казват с колко ще е увеличението

Дружествата от групата на EVN България ще внесат в Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ предложение за нови, по-високи цени за ток и парно, които ще влязат в сила от 1 юли 2019 г. От компанията обаче не казват с колко ще е увеличението. При последния скок от юли миналата година, битовите потребители плащат с 1.82% отгоре.

От “Електроразпределение Юг“ уточняват, че новите цени на тока ще се формират по ред показатели: разликата между прогнозните количества пренесена енергия и реално достигнатите, разликата между прогнозната цена, заложена от КЕВР, по която разпределителните дружества купуват енергия за покриване на технологичните си разходи от Борсата, и цената постигната на борсовия сегмент „Ден напред". В ценообразуването участва още разликата между прогнозни и реализирани разходи за инвестиции, инфлационния индекс и разходите, отразяващи реалните нива на цените на балансиращата енергия.

Предложението за нова цена на парното е тясно свързана с цената на суровината. Определяща е действащата към момента цена на природния газ на "Булгаргаз" ЕАД за I-вото тримесечие на 2019 г. Заявленията за новите цени на тока и парното ще бъдат внесени в КЕВР до края на месец март 2019 г.

Коментари