"Еврохолд" и "Инерком" са обсъждали съвместна оферта за ЧЕЗ

Бизнес зона

от Екип Марица 85 прегледа 0

Асен Христов от "Еврохолд" потвърди пред "Биволъ", че е разговарял по темата със съпруга на Гинка Върбакова Славчо.

Настоящият кандидат за активите на CEZ в България, публичният холдинг "Еврохолд", е имал желание да влезе в сделката още на предишния етап, когато за купувач беше избрана "Инерком" на Гинка Върбакова. Това става ясно от стенограма от среща на политици от чешката Пиратска партия с ръководството на държавната енергийна компания, пише "Капитал" и пояснява, че партията е гласовит опонент на сделката и периодично публикува притеснителни детайли.


Досега публично за интереса на "Еврохолд" към активите на чешката компания в България се знаеше от март, когато в чешки медии се появи информация, че финансовият холдинг е потенциален купувач след като "Инерком" загуби ексклузивния си статут.


Според документа, публикуван от Пиратската партия сега, след провала на сделката с "Инерком" заради блокирането й от КЗК чешката компания е поканила отново досегашните участници да дадат нови оферти. "Еврохолд" е попаднала в списъка именно защото преди това е подкрепяла "Инерком".

 

 

Пред "Биволъ" председателят на надзорния съвет на "Еврохолд" Асен Христов е потвърдил, че през май-юни 2018 г. е имал срещи с представител на "Инерком", на които е обсъждано холдингът да влезе в сделката с ЧЕЗ.


От CEZ обясниха пред "Капитал", че тази стенограма не е одобрена от тях и съдържа очевидни грешки и неточности, вероятно защото водещият бележките не е разбирал в детайли дискутираните теми и не е задавал никакви въпроси. "Частта за подкрепата на "Еврохолд" е една от тези неточности. "Еврохолд" е бил разглеждан от "Инерком" като един от възможните финансови партньори по-нататък в процедурата, но сделката между CEZ и "Инерком" не се състоя," коментира чешката компания.


В стенограмата се коментира и съдбата на ТЕЦ Варна. Според обясненията на Томаш Плескач, заместник-председател на борда на CEZ, централата е докарана до затваряне през 2015 г., след като българската държава не й разрешавала да продава на свободния пазар, да изнася ток й и диктувала квоти. Друг голям проблем бил, че блоковете можели да работят само с въглища от Донбас, Австралия и Виетнам, което оскъпява тока, се разбира от стенограмата. Решението да се продаде ТЕЦ "Варна" на фирмата на Данаил Папазов "Сигда" било заради най-висока цена. Въпреки това CEZ отчита 94.8 млн. евро загуба от сделката, които се надява да си върне чрез воденото срещу България арбитражно дело.


Вероятно на основата на тези свидетелства преди по-малко от месец Партията на пиратите внесе искане чешкият парламент да разследва продажбата на теца на фирмата, в която малко по-късно се включи и Ахмед Доган.

www.dnevnik.bg

Коментари