Евтим Янев: Оставяме тежко наследство на бъдещите кметове

С новия заем дълговете на общината нарастват до над 30 милиона лева

Интервю

от Екип Марица 241 прегледа 0

За момента Община Пазарджик е в стабилно финансово състояние, но оставя тежко наследство на децата ни и кметовете през следващите мандати. За това предупреди общинският съветник Евтим Янев. Повод да потърсим мнението му е намерението на местната администрация да изтегли нов заем от 4 милиона лева за строителството на сепариращата и компостиращата инсталации, както и да отложи с година връщането на взетия през 2018-та безлихвен кредит от 2 милиона лева за погасяване на неплащаните с години отчисления по Закона за управление на отпадъците.

-Г-н Янев, смятате ли, че се налага общината да вземе още един кредит и крие ли това рискове?

-Съобразно сегашното състояние на общината заемът е нужен, защото тя иначе не би могла да се справи с реализацията на така необходимата ни система за сепариране и компостиране. Това е важно за града ни и трябва да се свърши. Както уверяват от общината, това ще са оборотни средства, с които ще се плаща текущо на изпълнителите и би трябвало да се възстанови цялата сума от плащанията по еврофондовете. Така че кредитът не е опасен, ако се изпълни по този начин. Но ние помним револвиращия кредит отпреди 5 години, който преобразувахме в Плафон А и Плафон Б на обща стойност от 15 милиона лева, които ще изплащаме сега. Той също беше такъв – мостов кредит, но общината не съумя да го върне и го използва за други цели.

-Какви са опасенията Ви?

-Опасенията ми са, че ако се случи същото, общината ще трябва да преобразува и тези 4 милиона в друг кредит, който ще трябва да върне след години. Това не е лошо за сегашното управление, не му пречи да го направи. Но в крайна сметка така прехвърляме задълженията на децата си.

-Какво мислите за отсрочването на двумилионния кредит?

-Общината няма средства да го възстанови сега. Тези пари са безлихвен кредит, взет от Републиканския бюджет със срок на връщане декември 2019 година. Както признава и кметът, това няма да може да стане. Опцията е да се удължи срокът с една година и тогава ще трябва да се възстанови. В такъв случай през 2020 година общината ще трябва да върне този кредит, 1,350 милиона от Плафон А на предишния кредит, за който споменах, ежегодните вноски по Закона за управление на отпадъците по съдебното дело след потвърждаването на акта на РИОСВ – още 948 хиляди лева годишно. Това прави 4 568 000 лева още догодина.

-Да разбираме ли, че тревогите Ви са заради нестабилно финансово състояние на общината?

-Тревогите ми идват от това, че веднага след изборите започват неизбежни плащания за местната хазна. И бих искал да отправя едно предупреждение към бъдещите кандидат-кметове да се съобразяват с какво ще се захванат. Да се запознаят добре със състоянието й и да си направят сметка дали биха могли да излязат от него без драматично увеличаване на данъците за жителите на общината с цел привличане на средства за покриване на разходите.

-А какво е състоянието на общината?

-От собствени приходи местната хазна има около 22 милиона лева годишно, плюс около 5,5 милиона лева държавна субсидия стават около 27,5 милиона лева. Но при условие, че само за отпадъци са необходими по 11 милиона лева годишно, ясно е, че няма как да се покрият другите разходи. А те са много – заплати, възнаграждения, осигуровки, ток, спорт, култура, здравеопазване, образование, социални дейности... Описани са в разходите на общината, но в този случай няма да могат да се покрият.

-А задълженията на общината какви са?

-Просрочените задължения са около 4,6 милиона годишно – това почти всяка година се случва. С новия кледит общите задължения на общината стават 23 280 000 лева. Задълженията към РИОСВ за старото сметище са около 5,9 милиона лева, а за новото депо, за което също не е плащано, са 2 421 000 лева. Или общо около 32 милиона лева.

-Това опасна задлъжнялост ли е за община с възможностите на Пазарджик?

-До момента няма никаква опасност. Г-н Попов показва, че може да варира с цифрите и нещата се отлагат до догодина. Оттогава обаче годишно започват да се внасят сериозни суми. За 2020 година – 4 568 000 лева, за 2021 – 5 491 000 лева, 2022 година – 7 580 000 лева... Тези суми са пагубни за Община Пазарджик.

-Какво би могло да се случи в най-лошия случай?

-Най-лошият сценарий е увеличаване данъците за жителите на града и общината. Друго няма какво да покрие приходната част на бюджета.

Коментари