Голямо Белово се стяга за Голямо къпане на баби

Празникът весели хората цяло денонощие, през което младите разиграват комични сценки

Регион

от Екип Марица 136 прегледа 0

Голямо Белово се стяга за Голямо къпане на баби

Ритуалът „Къпанки“ се готвят да изпълнят и днес в Голямо Белово. Обичаят е уникална част от културния календар на планинското селце и се тачи всяка година, независимо колко е студено. Ако в другите населени места голямото къпане е на Йордановден, при нас е голямото къпане на баби на Бабинден, шегува се кметицата Росица Данкова.

Само веднъж в последните дни се наложило вместо на реката празникът след уважителното измиване на ръцете на баби и акушерки да е в мастния клуб. Днес обаче се очертава да е поносимо топло, така че точно в 12.00 на обяд народът ще се стече край реката.

Радостен повод е, че бебетата са дори повече, отколкото са били в една от годините, запомнена с бейби-бум. Сега са общо 8. Е, майките им не са сменили адреса си с голямобиловски, но щом татковците са от селото, и бебетата са си наши, казва Данкова. Семействата на пет от новородените са потвърдили, че ще участват в ритуала.

В Голямо Белово отбелязват и Богоявление подобаващо, но наистина „Къпанки“ далеч го бие по масовост и мерак. Възрастните участници с годините понамаляват, но за сметка на това младите дават надежда, че традицията е жива в сърцата им и ще я опазят. Празникът реално започва от 12 през нощта на 7-ми срещу 8-ми януари улиците биват огласяни от музика, веселби и комични сценки. Младежите дават воля на чувството си за хумор и пускат в действие цялата си фантазия – включват каручки, ефекти, шегички. Това самодейно улично изкуство продължава цяло денонощие – до малките часове на следващия ден.

Към обяд младите майки и свекърви отиват на реката. Всяка свекърва измива ръцете си, като снахата й подава сапун и паричка. От своя страна, бабата приготвя цвете, с което закичва младата майка и й пожелава здраве. Бабите-акушерки напътстват младите булки как да се грижат за новородените деца, за да са живи и здрави. След измиването и потапянето на детето в студените води на река Яденица и самите баби и майки се хвърлят в реката и се къпят за живот и берекет. После на площада с подобен ритуал се отдава почит на местните лекарка и акушерка. Следва още веселба с народни песни и танци, а бабите черпят с домашни пити и погачи.

Коментари