Горичка със 140 дървета изникна за 140-годишнината на съда

Магистрати и служители като един се включиха в акцията, някои облякоха носии

Пазарджик

от Екип Марица 749 прегледа 0

Млада горичка от 140 дървета от видовете кестен, липа, явор и ясен, расте от вчера, точно в Деня на Българската конституция и професионален празник на юристите, в новия парк на Пазарджик – „Писковец“. Тя ще пази спомена за 140-годишнината от написването на Търновската конституция и от създаването на съда в Пазарджик. Честванията тепърва предстоят, а в програмата има са предвидени важни за гражданите и интересни събития, каза председателката на Окръжния съд Елеонора Серафимова.

Тя не пропусна да благодари на всички свои колеги – и магистрати, и служители на ведомството, които като един с желание се впуснаха в акцията. Някои отбелязаха случая с нотка патриотизъм – бяха облекли красиви народни носии. В битово облекло бяха съдебните помощници Йоана Кръстева и Тодор Коев.

„Много се притеснявах как колегите ще приемат идеята, но за моя радост всички я прегърнаха и участват с душа и сърце, каза съдия Серафимова. Щастлива съм, че така се получи. Всеки трябва да остави нещо след себе си, а да посадиш дърво е най-добрият начин за това. Всички заедно днес оставяме спомен за тази важна не само за нас, но и за града ни 140-годишнина“.

Гости на събитието бяха кметът Тодор Попов, който​като юрист ​също имаше професионален празник, и негови колеги от общинското звено за озеленяване. Попов също се включи в акцията на колегите си.

Друго знаменателно събитие предстои в средата на октомври. Тогава ще бъде представено издание с историята на Пазарджишкото съдилище.

Първите назначения са били през август 1879 година. Оттогава работи Окръжният съд, районните са създадени по-късно. По това време градът ни е бил все още в Източна Румелия, която не е имала самостоятелност като държава.

Тъжен, но важен исторически факт е, че през есента на 1893 година тук се гледа делото за убийството на Алеко Константинов. За времето си той е определян като третият по мащаби процес в страната след делата за покушението срещу Стефан Стамболов и убийството на Анна Симон.

Средношколци, участващи в образователната програма на съда, ще направят възможно най-точна възстановка на този процес като част от честванията. Сценарият е писан по стенограмите от проведените тогава заседания, така че всичко ще бъде изключително достоверно. Дори за запалените по историята и запознатите ще има нови и изненадващи факти, загатва съдия Серафимова.

След акцията в „Писковец“ магистрати и служители посадиха още дръвчета в градинката пред Съдебната палата. На мястото на отстраненото наскоро изсъхнало и опасно за минувачите дърво ще раснат двуметров чинар и две кипариса.

Коментари