Горивата продължават да поевтиняват

Има прогнози за нов голям спад в цената на петрола

Бизнес зона

от Екип Марица 2416 прегледа 0

Има прогнози за нов голям спад в цената на петрола

Спадът на цените на горивата в България в края на седмицата продължава да е тенденция, която може би ще се запази и повече време предвид новините преди днешната среща на страните от ОПЕК+ във Виена, пише факти.бг.

Според „Московский комсомолец” изглежда ще има договорка в ОПЕК да бъде намален добивът на петрол с 1 млн. барела на ден, като в сделката ще влезе и Русия. Само че САЩ възнамерява да увеличи производството на „черно злато”, което ще компенсира и заради това руската медия прогнозира ново поевтиняване на суровия петрол – дори до нива от 45 долара за барел. Това показва анализ на сайта „Актуално“.

Подкрепа за подобни твърдения дава и една изненадваща статистика - за пръв път от 75 години САЩ са изнесли повече петрол, отколкото са влезли. През миналата седмица американският износ е бил с 211 хиляди барела петрол и петролни продукти дневно повече, отколкото вносът. САЩ могат да допринесат за наводняването на световния пазар с допълнително петрол, тъй като преживяват "втора шистова революция" и още през пролетта на 2019 година обещават да поставят нов рекорд по добив, преодолявайки нивата от 12 милиона барела дневно.

Иначе в България средната цена на бензин А95 е 2,01 лева за литър, като най-ниската цена е 1,80 лева (бензиностанция „Никсметал груп” в Ботевград), а най-високата – 2,41 лева (три бензиностанции на Go Petroleum – Лозенец, Студентски град и Суходол), показват данните на fuelo.net. По вериги най-ниската средна цена вече е при Марешки – 1,85 лева, а най-високата е при Go Petroleum - 2,31 лева. Кажи-речи всички големи вериги продават средно по-евтино, отколкото е средната стойност за страната – „Лукойл”, EKO, OMV, Shell са на 1,99 лева средна цена, а Gazprom е на 2,04 лева средно т.е. по-скъпо от общата средна стойност.

Що се отнася до дизела, там средната цена е вече 2,21 лева на литър. Най-ниската засечена цена е 1,94 лева на литър (Bultrade Варна 1), а най-високата е 2,45 лева на литър (бензиностанция Terminal Card в Бояново). По вериги отново най-ниската средна цена е при Марешки – 2,02 лева на литър, а най-високата е при Go Petroleum – 2,36 лева на литър. И пак най-популярните вериги са с по-ниска средна цена от общата - „Лукойл”, EKO, OMV, Shell са на 2,19 лева на литър, а Gazprom е на средно 2,24 лева на литър т.е. 3 стотинки по-скъпо от средната обща стойност.

Коментари