Грип ли? Само без паника!

Нямало жертви на вируси в региона, според РЗИ

Пазарджик

от Елина Петкова 268 прегледа 0

Грип ли? Само без паника!

В Пазарджишко за тази година няма пациенти, починали от вирусни инфекции. Това заяви по време на вчерашното заседание на Областния щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания директорката на РЗИ д-р Фани Петрова.

По думите й, двамата мъже, за които по-рано този месец бе съобщено, че са жертви на грип, били починали от съпътстващи заболявания, а при лабораторните изследвания не само не били открити не само щамове на инфлуенца, но и никакви грипоподобни вируси.

Д-р Петрова категорично отрече информация, получена неофициално от „Марица“, за още двама починали само през миналата седмица – 57-годишна жена и мъж на 60. Шефката на РЗИ беше категорична че вероятно и при тях фаталният край е от други диагнози.

Няма място за паника, бяха единодушни експертите. Според д-р Магдалена Станева, директор на отдела по заразни болести в Здравната инспекция, заболеваемостта е висока – 318 на 10 000 души. Данните за това обаче се събират само от така наречените сентинелни практики, които са 14 и са само в Пазарджик. За останалите 11 общини в региона няма данни за разпространението на вирусни инфекции. Разчита се на „представителна извадка“.

Единодушни бяха и останалите медици, участвали в заседанието. По думите на д-р Красимир Кулински, лидер на общопрактикуващите лекари, заболелите сред децата от 0 до 6 години били единични случаи, почти нямало такива в ученическа възраст, а тези от 18 до 64 също били редки случаи. Пенсионерите дори в пика на епидемията са били единици. Галина Цинигарова, главна сестра на болница „Хигия“, допълни, че заболеваемостта се запазва сред най-малките и детското отделение е пълно, но сред пациентите почти няма ученици. Представител на Областната болница, където са повечето хора, получили тежки усложнения след вирусни инфекции, не присъстваше на заседанието.

Така обаче не стана ясно от коя възрастова група всъщност идва високата заболеваемост.

И други въпроси останаха без ясен отговор. Например – при колко заразени на 10 000 души би трябвало да се обяви епидемия и да се разпоредят специални мерки. Макар съотношението според броя на населението да звучи като ясна формула, се оказва, че за отделните български региони този показател е различен. Изчислява се от статистици към Министерството на здравеопазването. Самите служители на РЗИ не могат да отговорят как се изчислява, нито по силата на какви критерии в Пловдив обявиха епидемия при 130 на 10 000 души, а в Пазарджишко над 178 на 10 000 души не беше повод за превантивни мерки.

Факт е също така, че след отлагането им за броени дни заболеваемостта рязко скочи до 397,23 на 10 000 души. По данни на Националния център по заразни и паразитни болести към този момент нашата област е била с най-много болни в цялата страна, следвана от Ямбол с 377,58 на 10 000 души, Шумен с 326,90 на 10 000 и Стара Загора с 310,32 на 10 000 души.

А ето и малко данни, които си направихме труда да извадим от минали години. От публикувани на сайта а РЗИ съобщения се вижда, че за седмицата от 11 до 17 януари 2016 година заболеваемостта от 141,3 на 10 000 души е определена като висока, около 85-ти персентил, но пък от друга публикация от 13 януари 2014 година разбираме, че 191,6 на 10 000 души е средна заболеваемост. Средна е и при 130,05 на 10 000 души, около 70-ти персентил. През 2015-та грипната заболеваемост от 226,51 заболели на 10 000 души, или над 95-ти персентил, е определена като висока. Същевременно през 2018-та, на 15 януари тогавашният Регионален пандемичен комитет, сега наричан Областен щаб за борба с грипа, е решил да не се обявява епидемия при 255,9 заболели на 10 000 души, тъй като не са достигнати епидемичните стойности – 99-ти персентил (съобщения за обявяване на епидемия и ваканция през 2017 година - ТУК и ТУК). А в средата на януари тази година, в пика на заболеваемостта, беше обявено, че регистрираните точно 397,23 болни на 10 000 души се равняват на 99-ти персентил и са точно на епидемичната граница. И в двата случая е 99-ти персентил, но разликата от 255 до над 397 е голяма.

Пак според д-р Магдалена Станева, за Пазарджишко епидемичната граница е 396 на 10 000 души, докато за други региони е много по-ниска, за трети пък достигала 500 на 10 000 души. Не става ясно как се изразява с една и съща мерна единица, наричана „персентил“ при толкова големи разлики. И ако през минали години епидемия и ваканция са обявявани при заболеваемост от 185-190 заболели на 10 000, то е било, за да се изпревари пикът или заради недоволството на родители.

Объркани ли сте? Аз също. Още повече, че ако човек реши да се поинтересува, за да научи повече, дори не може да намери в общодостъпни източници определение за хубавата думичка „персентил“, нито от какво зависи движението му към критичните епидемични равнища. Знае се единствено, че е термин, използван в медицинската статистика.

Само че когато човек вижда около себе си как грипът поваля поголовно, а здравните власти - и местни, и национални - му поднасят противоречива, неясна и завоалирана информация, утешителното „няма място за паника“ се лишава от съдържание. Защото точно неизвестността разпалва паниката, а че я има, е факт. За пръв път тази година видях в магазин повече клиенти с маски, отколкото с открити лица – стряскащо е, наистина! Същата недоинформираност ражда и теории на конспирацията. Допускам, че е възможно и твърденията за двамата починали от усложнения след вирусни инфекции да са в тази категория, макар да бяха потвърдени от медицински лица. Объркващо е обаче и това, че първоначално бе съобщено само, че при лабораторните изследвания не е изолиран грип (без да се уточнява имали ли са други вируси), после - че нямали никакви вируси.

Хората в Пазарджик ясно показват, че искат точна и разбираема информация по темата за грипа. Факт е обаче, че тази зима важната информация никаква я няма. На сайта на РЗИ не се публикува справка за заболеваемостта за предходната седмица (още седмични справки - ТУК). В предишни години дори имаше практика по време на епидемия да се качват актуални данни, но не и сега. Последната справка за заразната заболеваемост е от декември.

Също толкова оскъдна и неразбираема е и информацията в сайтовете на Министерството на здравеопазването и Националния център по заразни и паразитни болести. Според Информационната система за събиране и анализиране на данни за заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания в България, за четвъртата седмица на годината (до 27 януари) в Пазарджишко заразените с вирусни инфекции са само 225 човека, докато в пика на болестта, за предходната седмица, са били 281. Но – забележете – наблюдавани са само 3 лечебни заведения. Още по-компактна "представителна извадка", за която не е сигурно, че дава ясна картина на истинската обстановка.

Коментари