Грипната ваканция свърши, епидемията продължава

Заболеваемостта в региона остава много висока – 318 на 10 000 души

Пазарджик

от Екип Марица 324 прегледа 0

Грипната ваканция свърши, епидемията продължава

Грипната ваканция в Пазарджишко няма да бъде удължавана отново. От утре децата тръгват на училище, реши Областният щаб за борба с грипа и острите респиратори заболявания.

Обявената епидемия обаче остава в сила, заедно с всички разпоредени от Здравната инспекция мерки.

Като цяло в региона заболеваемостта остава много висока – 318 на 10 000 души за миналата седмица. На ден се регистрират по около 40 нови пациенти с вирусни инфекции, съобщи д-р Магдалена Станева, началник на отдела по заразни и паразитни болести към РЗИ. Няма данни каква е ситуацията в отделните общини – оказа се, че РЗИ не води такава статистика. Облстният управител Стефан Мирев обаче уточни, че ако по места все още има по-масово разпространение на инфекции, кметовете могат да обявят ваканция за училищата в съответната община.

В лечебните заведения отчитат спад на заболеваемостта сред подрастващите в ученическа възраст. Не са толкова много и тези между 18 и 64 години, съобщи д-р Красимир Кулински, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари. При децата в предучилищна възраст заболелите от вируси пък били единични случаи.

Подобна е ситуацията и в болниците. На заседанието присъстваше Галина Цинигарова от „Хигия“, която съобщи, че все още не са малко получилите усложнения, но вече се усеща намаляване на броя им.

Коментари