Губим годишно над милиард от ментета

Бизнес зона

от Екип Марица 98 прегледа 0

Губим годишно над милиард от ментета

1,1 милиарда лева са годишните загуби за България от фалшификати, показват данните от доклад на Службата на Европейския съюз за интелектуална собственост. Поради фалшифициране в 13 отрасъла в България се губят 19,8 на сто от директните продажби годишно. Това е 150 лева на български гражданин на година. 13-те засегнати отрасъла са козметика и лична хигиена, облекло, обувни изделия и принадлежности, спортни стоки, играчки и игри, бижутерия и часовници, ръчни чанти и багаж, музикални записи, спиртни напитки и вина, фармацевтични продукти, пестициди, смартфони, батерии и гуми.

60 милиарда евро за годишните загуби от фалшифициране в ЕС в 13-те икономически отрасъла. Това означава 116 евро на гражданин на ЕС. Тъй като законните производители произвеждат по-малко, отколкото биха произвеждали при липсата на фалшификати, в тези отрасли се губят директно 434 000 работни места.

В доклада са събрани изследвания за приноса на интелектуалната собственост в икономиката на ЕС и разходите за международната търговия от фалшифицирането и пиратството. Обобщават се и действията на национални, регионални и международни органи за борба с нарушенията.

Коментари