Гурбетчии в надпревара за шофьорски книжки

Новините от Пазарджик и региона

Градът

от Александра Мусиевска 656 прегледа 0

Гурбетчии в надпревара за шофьорски книжки

Александра МУСИЕВСКА, Пазарджишка Марица

Бум от кандидат-шофьори има в момента в Пазарджик. Желаещите да придобият книжка са предимно  пазарджиклии, които живеят и работят извън страната. През летните месеци много от гурбетчиите  се връщат, за да изкарат курсовете за шофьори, коментира през "Пазарджишка Марица" Георги Илинов, от Сдружението на автоинструкторите.

Емигрантите,  използват летните отпуски, за да изкарат курсовете. Разбира се трудно се справят за един месец. Затова те минават първо изпита по теория, който се зачита за период от една година. След това курсиста си заминава отново за държавата, където работи и се връща отново по Коледа, за да си вземе и практиката.

Причината да карат тук курсовете е преди всичко в цената на услугата. В България тя е доста по-евтина. В повечето страни в Европа щофьорската книжка излиза в рамките на 1500 евро, коментира Георги Илинов.  Езиковата бариера също  е голяма трудност при  решаването на листовки. Повечето пазарджиклии  не познават добре и градовете, в които живеят, а така при курсовете вероятността да нарушат правилата и да бъдат скъсани на практическия изпит е голяма.

Затова и август от години насам е доста натоварен за инструкторите. Хората, които се прибират от чужбина бързат да вземат часовете кормуване и да изкарат изпита по теория в рамките на отпуската си. Учебните коли не са единствените препълнени с хора, завърнали се от чужбина.  В полицията и в КАТ също ежедневно десетки пазарджиклии, прибрали се за почивка в родината си, чакат пред гишетата в институциите си, за да подменят личните си документи или за да извадят друг необходим документ. / Пазарджишка Марица

Коментари