Hello, Гришо! Честен ли си за сирачетата? Или частен!

Григоре, нима турнирът в Акапулко, който предпочете пред този в София, да не е частен? Едва ли твоят екип можеше да ти измисли по-несръчно оправдание

Коментари

от Коментар на Ивайло Крачунов, Блиц 151 прегледа 0

Hello, Гришо! Честен ли си за сирачетата? Или частен!

"Винаги съм честен и казвам каквото мисля! Парите не са били цел в живота ми, мога с тях и без тях. Знам двете страни на нещата". Това обяви Григор Димитров в пространното си интервю по bTV.

А после си припомни как очите му се напълнили със сълзи, когато видял неколцина сирачета да протягат гладните си ръчички прeз оградата на интерната в Хасково.

"Тогава се разплаках, защото исках да им помогна, а моята майка клекна до мен и ми каза: "Можеш да им помогнеш! Стани нещо и играй", развълнува се Гришо на развален български.

И Гришо наистина стана нещо! Голямо! Стана най-добрият тенисист в България и трети в света, но сякаш обърна гръб на родината си. Или поне така крещят фактите.

Григор определи като "частен" февруарския АТP турнир в София. И бащински пита: "Защо не се направят повече фючърси и чалънджъри в България? Защо не дадем шанс на българските играчи?".

А вместо да чака отговори, Гришо има невероятен шанс да докаже, че обича децата на България. Начини дал Господ.

Студените числа показват, че бедната българска държава е инвестирала цели 750 000 евро в кариерата на Гришо. Да, през последните десетина години България и нейните граждани са платили близо 1 500 000 лева за частната кариера на Гришо под формата на покупка на самолетни билети и спонсорство. И съм убеден, че сумата, макар и колосална, не беше пръсната напразно. Сега Гришо има прекрасната възможност да върне жеста, като спонсорира с една пета от това вложение 10 турнира с наградни фондове от по 15 000 евро. Така не само ще даде личен пример, но и ще задължи федерацията по тенис да направи поне още толкова състезания в името на младите ни надежди.

Григор даде за пример как работят с тенисистите си в Чехия. Но защо Чехия, Гришо? Знаеш много добре какво прави приятелят ти Новак Джокович в съседна Сърбия. Със своята фондация Ноле е дал възможност на хиляди сръбски хлапета да се докоснат до мечтата си да играят голям тенис. И не само. Инвестирал е 11 млн. евро в спортна база.

Но да се върнем за момент към "частния" турнир в България. Гришо, нима турнирът в Акапулко, който предпочете пред този в София, да не е частен! Едва ли твоят екип можеше да ти измисли по-несръчно оправдание.

А може би утре ще кажеш, че и националният отбор на България за Купа "Дейвис" също е частен и по тази причина за пореден път ще го пренебрегнеш?

Отново можеш да се вгледаш в приятеля си Джокович и да видиш страстта, с която отиграва всяка точка на корта, когато се бие за страната си. А дали Новак заваля думите си, когато говори на майчиния си език пред камерите в Белград или Нови сад? След като попеете край пианото с Роджър Федерер, го попитай дали някога му е минавало през акъла да обърне гръб на турнирите в родната си Швейцария. Отговора го знаеш.

"Чувствам се по-добре като човек! Това за мен е малка победа", каза още Григор за отиващата си година.

Гришо, не позволявай на шампанското в Монте Карло да замъгли съзнанието ти и заличи спомена за българските сирачета.

Спомняш ли си как ти се радваха младите момчета и момичета заедно с родителите им в преливащата от емоции и гордост "Арена Армеец" в началото на 2017 година? Не беше много отдавна, Гришо...

България все още те обича, Гришо! И ти все още имаш шанс да докажеш, че обичаш България!

Сам признаваш, че през последните 12 месеца си постигнал малка победа. Сигурен съм, че името на твоята голяма победа е БЪЛГАРИЯ!

Коментари