Хотелите залагат на македонски и сръбски служители

Регион

от Александра Мусиевска 365 прегледа 0

Хотелите залагат на македонски и сръбски служители

Във Велинград практиката да се наемат наемат чуждестранни служители продължава. В момента хотелите в СПА столицата ни залагат на "нов внос" от Сърбия и Македония,съобщи Златко Златанов, председател на хотелиерите във Велинград. Доскоро хотелиерът наемаше предимно молдовци и украинци. При тях обаче има проблем с езиковата бариера. Те говорят на руски и няма добра комуникация между персонала и посетителите на хотелите.
Наистина молдовци и украинци ми спасиха сезона, но не бих наел отново такива хора. При сърбите и македонците е по-лесно преодоляването на езиковата бариера. Техният език е на 90 % близък до българския и няма проблем с комуникацията. Освен това те са по-дисциплинирани, допълни Златанов. По думите му има и облекчения, които правят внасянето на работна ръка от двете съседни държави по-лесно.
Освен това статистическите данни сочат,че голяма част от посетителите на хотелите в Пазарджишко са именно сърби и македонци. Служители от тези страни допълнително улесняват обслужването на такива клиенти.
Златанов отново припомни,че проблемът с намирането на работна ръка се корени в заплащането. За никого не е тайна, че българите бягат в чужбина заради по-високите заплати. Тук е и разковничето. Българските хотелиери ще запазят работната ръка, като дават поне 70 на сто от заплатите, получавани в другите европейските държави. Естествено, на хора, които са показали качествата си. На такива работници аз ще повиша възнагражденията два и дори три пъти, допълва хотелиерът. Но служители, които не показват нищо, няма как да получат по-висока заплата.

Коментари