Идея: Помощ за дете само на родители среднисти в Септември

Регион

от Екип Марица 286 прегледа 0

Идея: Помощ за дете само на родители среднисти в Септември

Общинският съветник от ВМРО в Община Септември Кузо Божинов е внесъл за обсъждане Програма за отпускане на еднократна финансова помощ за насърчаване на раждаемостта и отглеждането на деца на територията на общината.

Програмата има за цел да стимулира образованата раждаемост, като Общината подпомогне финансово родителите със средно и по-високо образование при раждане на дете. Подпомагането е за новородени или осиновени деца, като размерът зависи от броя на децата на майката и степента на образование на родителите. С финансовата подкрепа се създадат по-добри условия за отглеждане на деца в отговорни и образовани семейства. Изискванията са и двамата родители да са с най-малко средно образование, да нямат задължения към общината и НАП и да са с непрекъснати здравноосигурителни вноски. При изпълнение на поставените в Програмата условия родителите могат да разчитат на подпомагане до петото си дете.

Във времената на върлуващата демографска криза е необходимо не само да се финансира всяко новородено и от това да се възползват безотговорни родители, които са превърнали раждането в професия, а да се създават условия да има повече деца в семейства на отговорни родители, които да възпитават децата си да пораснат като достойни граждани на Родината, се посочва в мотивите на предложението.

Сумите, които се предвижда да бъдат отпускани, са съобразени с финансовото състояние на община Септември и прогнозно възлизат на 45 000 лева. на година.

Усилията в тази насока са част от националната стратегия на ВМРО за справяне с демографската криза.

След общественото обсъждане Програмата ще бъде внесена за разглеждане от Общински съвет - Септември.

Коментари