Имало ли е полицейски произвол на снощния протест във Велинград?

Регион

от Екип Марица 201 прегледа 0

Почти всекидневни аварии и перманентно безводие взривиха напрежението, довели до снощния протест във Велинград

47-годишен мъж от Велинград е задържан за отказ да изпълни полицейски разпореждания и опит да пречи на движението по оживен път, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Пазарджик. До ареста се е стигнало след протест срещу водния проблем в града, за който обаче не било получено разрешение. Участниците в демонстрацията пък обвиняват служителите на реда в произвол – по думите им нямало причини за арест, още по-малко – за бой на протестиращи.

До стълкновението се стига, след като в сряда около 19 часа в Районното управление в града идва сигнал, че група хора са застанали на изхода на Велинград по посока за гара Костандово и пречат на движението на автомобили. На място са изпратени дежурни полицейски екипи.

Установено е, че 30-40 души са се събрали на импровизиран протест заради проблемите с водоснабдяването на един от велинградските квартали – „Каменица“, чиито жители перманентно страдат от безводие. Протестът не е регламентиран, няма изпратено уведомление в общинската администрация за неговото провеждане, като информация за това не е постъпвала и в полицията.

Служителите на реда се намесили, за да осигурят безопасно движение, тъй като трасето е с много интензивен трафик, а протестиращите създавали риск за пътни произшествия. Въпреки това позволили на гражданите да преминават през една от пешеходните пътеки, за да изразят недоволството си, като взели мерки срещу евентуални инциденти. Тогава един от протестиращите застанал на пътното платно и категорично отказал да го напусне въпреки разпорежданията на униформените.

47-годишният мъж е задържан за 24 часа, а спрямо него е образувано полицейско производство. Действията на полицейските органи са докладвани и съгласувани с дежурен прокурор от районната прокуратура в курортния град.

След случилото се не закъсня и реакцията на велинградчани. Качено във Фейсбук видео от потребителката Надя Игнатова показва сериозен сблъсък между граждани и екипите на МВР. Вижда се как полицаите се опитват да приберат в патрулна кола жена, която крещи: „Не ме бий и не си измисляй!“. После камерата показва паднал на асфалта мъж. Полицаите го изправят, а докато му поставят белезници, той също крещи, че много го боли ръката. А същата жена се кара със служителите на реда да го оставят на мира, защото страда от диабет.

В коментарите си велинградчани пишат, че полицаите са се престарали в опитите си да тушират протеста и това не е за първи път –предишни митинги също завършвали с арести. Смятат, че никой от гражданите не е направил чак толкова тежко нарушение, че да се налага да бъде задържан.

„Категоричен съм, че колегите не са си позволили нито да си превишават правата, нито какъвто и да било полицейски произвол, каза по този повод говорителят на Областната дирекция на МВР Мирослав Стоянов. Напротив, колегите бяха толерантни и позволиха на тези хора, протестиращи по наистина важен за тях проблем, да изразят позицията си – да преминат няколко пъти по натоварена пътна отсечка като Велинград-гара Костандово и да обезопасят тази демонстрация. Но когато някои решиха, че напук на всичко ще стоят на пътното платно, се наложи нашата намеса, защото имаше голяма опасност от инциденти с пострадали и недай си, Боже – загинали. В този момент е валяло, имало е лоша видимост, хлъзгава настилка. Групата е отстранена от шосето, но един от гражданите е бил особено агресивен, дори е заплашвал служителите на МВР, затова се е наложило да бъде арестуван. Случаят е докладван на прокуратурата, така че всички действия са съобразени със законодателството“.

Стоянов уточни, че жената не е задържана. Колкото до мъжа, задължителна процедура са консултации с медицински лица дали здравето на арестувания позволява това и ако има някакъв риск, той не се задържа. В случая е преценено, че здравословният статус на велинградчанина не е пречка да бъде прибран за 24 часа.

Коментари