Инкасо кола, пълна с пари, блъснала лада

Шофьорът се размина с 1000 лева глоба, имал кредити и три деца

Крими

от Елина Петкова 466 прегледа 0

Инкасо кола, пълна с пари, блъснала лада


Шофьор на инкасо автомобил, блъснал "Лада" и причинил средни телесни повреди на водача, се размина с отнемане на книжката. Водачът на специалната кола П. Б. на първа инстанция е наказан с глоба от 1000 лева и да плати разноските по делото, но е освободен от наказателна отговорност. Решението е протестирано от прокуратурата, но беше потвърдено от Окръжния съд.

На 20 януари тази година към 8 часа обвиняемият тръгнал със служебния "Фолксваген Транспортер" - брониран, с тегло 3,2 тона, специално предназначен за превоз на ценни пратки. Обиколил няколко обекта в града и близки селища, откъдето натоварил пари. После потеглил към клон на банката работодател в Пазарджик.

Времето било студено, снеговито, пътищата - непочистени, заледени, неопесъчени. На път от Величково при навлизане на пътя Пазарджик-Бошуля водачът се опитал да намали, но возилото се завъртяло и заставайки напречно на шосето, продължил да се движи, като навлязъл в насрещната лента, където се блъснал с ладата. Тя също пътувала бавно, а водачът при вида на връхлитащата го голяма машина опитал да избегне удара, като навил волана надясно, но не успял.

Шофьорът на инкасо автомобила не можел да излезе от кабината си, за да помогне на пострадалия, тъй като возилото се самозаключвало при удар за сигурност. Мъжът веднага звъннал на 112 и скоро на място пристигнали полиция и линейка. Човекът от руската машина бил настанен в болница със счупени ребра, ръка, скъсано сухожилие, разкъсна рана на челото, кръвонасядания.

Според направените експертизи двете коли се движели с приблизително еднаква скорост - 61-63 км. Вещото лице счита, че ударът е заради несъобразяване с пътните условия и подценяване на рисковете. Като смекчаващи обстоятелства са отчетени чистото минало на подсъдимия, добрите му характеристични данни, както и че сам е подал сигнал на 112. Искът на прокуратурата за отнемане на книжката е отхвърлен и от съображения, че мъжът е ангажиран с изплащане на банкови кредити и е баща на 3 деца./ Пазарджишка Марица

Коментари