Искат справедливо финансиране за лечение на онкоболните

Някой сякаш нарочно иска да ни прогони от българските болници, за да идем в Турция, твърди Илияна Митева от Девин

Здравеопазване

от 228 прегледа 0

Искат справедливо финансиране за лечение на онкоболните

Автор: Добринка ДИМОВА  

 

Диагнозата рак за първи път чух преди 5 години, туморът беше на яйчниците. Оперираха ме в гинекологично отделение на държавна болница в Пловдив. След това болестта отново се прояви - този път с образувание на дебелото черво, а накрая на черния дроб. 

Знае се, че заболяването е коварно - появява се на различни места. И за да оцелее човек, трябва да има силен дух, но и голяма подкрепа от близките, но най-вече от лекарите. Това сподели 72-годишната Илияна Митева от Девин. Тя е пациент на отделението по онкология в МБАЛ „Централ Хоспитал“ в Пловдив, защото точно тук  намира добро отношение. Възхитена съм от завеждащата д-р Румяна Илиева - колкото и да е натоварена, тя винаги намира време да отговори на нашите въпроси, казва пациентката. И отбелязва, че онкоболните винаги имат за какво да попитат - тук им се появил оток, там - сини петна и какво ли още не. 

Жената държи да се лекува в България, а не в Турция. За това свое решение има подкрепата на семейството си. Много хора продадоха имотите си, за да платят скъпото лечение там и пак не видяха полза и дори погребаха много по-млади от мен, отбелязва Илияна. 

Убедена е, че нашата държава трябва да заделя повече средства за нуждите на онкоболните, а наличният финансов ресурс да разпределя правилно. По нейни наблюдения се харчат много пари за изследвания - болните влизат по клинична пътека в болница, лежат 3 дни, а самото изследване трае 2 часа. В същото време средствата за лекарства са ограничени. „Предписват не което трябва лекарство, а което има, казва Митева. Защо от НЗОК не подберат добрите болници, в които ходят много пациенти, като тази, и не осигурят приоритетно средства за тях?“. И тъй като много пъти е защитавала правата на онкоболните пред здравните власти, сега е готова да го направи отново. 

Вижте повече по темата за борбата на болни и онколози от наши лечебни заведения ТУК.  

Коментари