Италиански и наши ученици ще правят заедно сурвачки

Гости от три държави ще доказват, че училището може да е желано място

Образование

от Борислав Наумов 450 прегледа 0

Италиански и наши ученици ще правят заедно сурвачки

В основно училище „Проф. Ив. Батаклиев” - Пазарджик вече се осъществява проектът „The Future is at School” по Европейска програма ЕРАЗЪМ+ КД2 и така ще е до 2019 година. Целта на този проект е да превърне училището в желано място за учениците, в което те учат, общуват и се забавляват заедно. И за начало в понеделник, 4 декември български и италиански ученици ще изработват сурвачки, новогодишни картички, ще рисуват върху  стъкло. Следобяд младежите ще посетят църквата „Св. Богородица” и Етнографския музей, където отново ще се върнат назад във времето и ще се опитат да творят с необработена вълна.

Всъщност от 3 до 8 декември училище „Проф. Иван Батаклиев” ще домакин на първата мобилност по проекта „The Future is at School”, но май е редно да заменим чиновническия новоговор с нещо по-разбираемо – например пътуване, гостуване, преселение.

Ще посрещнем гости от Испания, Турция и Италия, в това число 19 ученика от гр. Ченто, Италия, разказва Жасмина Хаджийска, педагогически съветник в училището и участник в проекта. Тя допълва, че по време на разменените гостувания учениците ще имат възможност да развиват своята креативност и творческо мислене, ще усъвършенстват  уменията си  за работа в екип и създаване на подкрепяща среда.

„Чрез включване в извънкласни дейности ние се надяваме  да  намалим проявите на агресивно поведение,  да се даде възможност за изява  на децата в риск, от различни етноси  и деца с нисък социален статус”, изтъква Жасмина Хаджийска.

Погледнато отстрани, предстоящото гостуване в Пазарджик на деца от близки и по-далечни страни направо прилича на екскурзионни ленуване. Или в нашия случай – на екскурзионно зимуване. След заниманията в Пазарджик, във вторник учениците – наши и чуждестранни гости - ще посетят Природонаучният музей в Пловдив, Археологически комплекс "Небет тепе" и Тракийското селище, Античният театър на Филипопол. В сряда всички заедно ще участват във Вечер на изкуствата в Младежкия дом в Пазарджик. В програмата са предвидени още посещение на Бачковския манастир, разходка в парк „Остров „Свобода” и др. не по-малко интересни неща.

Коментари