Как да различим истинския зехтин от ментето

Гурме

от Мария Петрова 6892 прегледа 0

Поставете зехтина на ниска температура в хладилника

В домашни условия лесно можем да проверим дали зехтинът, който сме купили, е истински. Това става, като го поставим на ниска температура в хладилника. Ако е истински, той се сгъстява. Най-нискокачествените смеси не се втвърдяват изобщо. Зехтинът екстра върджин замръзва доста странно - на топчета.

Химически обработеният зехтин пък прави много характерна утайка. Зехтинът, произведен от рафинирано масло, се втвърдява напълно. студено пресованият продукт не става за пържене и готвене и има много специфичен вкус, който малко или много променя вкуса на крайния продукт.

Друга особеност, която е ориентир, е маркировката D.O.P - de Origen Protegida. Това означава, че произходът е гарантиран и маслините, използвани при направата му, са най-високо качество и се отглеждат само в няколко географски района в света.